Houten Lexicon Betterwood technische termen

WPC

De afkorting staat voor Wood-Plastic-Composite. WPC zijn verwerkbare composietmaterialen die zijn gemaakt van verschillende verhoudingen hout - meestal houtmeel -, kunststoffen en additieven.Het wordt vaak gebruikt als vlonderplank en is bedoeld om eruit te zien als massief houten vloerplanken.

Te warm in de zomer

WPC splintert niet en is gemakkelijk schoon te maken. De nadelen zijn: in de zomer warmt WPC erg op in direct zonlicht, waardoor je bijna niet op het terras kunt stappen. Wanneer een WPC-terras moet worden gedemonteerd, wordt het WPC-terras gevaarlijk afval dat kostbaar is om te verwijderen.

Sommige fabrikanten geven garanties tot 20 of 25 jaar. Nauwkeurige studies om de levensduur buiten te beoordelen zijn nog niet uitgevoerd. De kwaliteit van de WPC-mix van kunststof en hout lijkt cruciaal voor een lange levensduur.

WPC-planken met holle profielen hebben een aanzienlijk lagere duurzaamheid, omdat ze veel last hebben van UV-blootstelling en weersinvloeden zoals vocht en temperatuurschommelingen. De kunststoffen waaruit het materiaal is gemaakt, spelen een beslissende rol in de ecologische beoordeling van WPC. Het is beter als er gerecyclede kunststoffen worden gebruikt.