Regenwoud Brazilië

Betterwood " Omgeving " Oorsprong " Brazilië

Het hout uit Brazilië

Sommige van onze hardste tropische houtsoorten komen vandaan FSC® 100%
gecertificeerde bossen in de buurt van Manaus. De oogsthoeveelheden zijn strikt beperkt en de verkoop van meer dan 45 verschillende houtsoorten bevordert actief de marktontwikkeling voor minder gebruikte boomsoorten.

Het bos en de zagerij

De gecertificeerde concessie is gevestigd in Itacoatiara, 250 kilometer ten oosten van Manaus in Brazilië Brazilië. Sinds 1996 wordt hier duurzaam bosbeheer beoefend op bijna 500 hectare bos. De zagerij is in de directe omgeving.

In de concessie is de gemiddelde oogst 12m3 per hectare per jaar in een oogstcyclus van 35 jaar met zachte methoden. Dit komt overeen met een oogst van twee tot drie bomen per hectare per jaar. Dit betekent ook dat een stuk land 35 jaar na de oogst niet meer wordt bewerkt, zodat flora en fauna zich in deze tijd kunnen herstellen.

Illegale houtkap, slash and burn en landbouwuitbreiding dragen bij aan het verlies van lokaal regenwoud. Daarom zijn we in Brazilië bijzonder voorzichtig en laten we de naleving van de FSC®®-normen voor verantwoord bosbeheer drie keer controleren: door milieubeschermingsorganisaties, onze eigen onaangekondigde inspecties en een agent ter plaatse.

Itauba onderbouw klasse 1

Itauba onderbouw

Het certificaat en de certificeerders

Wij importeren alleen hout uit Brazilië dat is gecertificeerd door de FSC®®. Dit zorgt voor verantwoord bosbeheer en een voorbeeldfunctie tegen illegale mest.

De stad

Manaus is de hoofdstad van de Braziliaanse staat Amazonia. Het is gelegen aan de monding van de Rio Negro in een van de meest biodiverse gebieden ter wereld. In de periode tussen 1870 en 1910 werd de stad bekend door de rubberboom, aangezien de regio lange tijd de enige leverancier van rubber was.

Tegenwoordig staat de plaats vooral bekend als toeristisch vertrekpunt voor excursies in de omliggende oerbossen. Talloze aanbieders bieden meerdaagse tochten aan om de unieke verscheidenheid aan planten en dieren te ervaren. Daarnaast viert de junglestad jaarlijks vele festivals te midden van talrijke historische gebouwen.

Als vrijhandelszone met belastingvoordelen trekt de stad internationale bedrijven aan, waardoor het een van de meest welvarende regio's van Brazilië is.

 

Operagebouw in Manaus, Brazilië

Landelijke wijk in Brazilië

Het land

Brazilië is het grootste land van Zuid-Amerika en het vijfde grootste land ter wereld. De naam gaat terug naar het braziliaanse hout en verwijst naar de lange Braziliaanse traditie in houtexport.

Vandaag staat het land voor de vraag of economische vooruitgang en milieubescherming kunnen worden gecombineerd. Agrarische monoculturen met voedermaïs, palmolie en sojabonen verdringen het regenwoud steeds meer. Anderzijds wordt er ingezet op het duurzaam in stand houden van bosgebieden met duurzaam beheer en het bevorderen van herbebossing.

De vernietiging van het regenwoud gaat tot op de dag van vandaag door. Met een sterkere vraag naar gecertificeerd hout zou de trend moeten worden gekeerd.

De weg van het hout

Amazone regenwoud Brazilië

Ons hout uit Brazilië