Houtlexicon Houtsoorten

Palissander

[Pa·li·san·der]; [Dalbergia spp.]; Handelsnamen: Braziliaans palissanderhout (DE), pau preto, uraúna (BR)

Palissander

Oorsprong

Midden- en Zuid-Amerika, Zuidoost-Azië, Madagaskar

bulkdichtheid

800-1000kg/m

duurzaamheidsklasse

1-2

radiale krimp

0,23 - 0,25%

Tangentiële krimp

0,35 - 0,39%

hout kleur

geelbruin tot roodviolet, vaak wisselend binnen een soort of zelfs binnen een stam

houtstructuur

Grof naaldgebarsten, poriën overwegend individueel verspreid, met donkere en lichtgekleurde kernmaterialen

Gebruik

decoratieve fineren voor meubelen, lambrisering, kasten en dozen van hoge kwaliteit

Rozenhout (Dalbergia) omvat wereldwijd bijna 280 soorten, voornamelijk klimplanten, struiken en kleine bomen. Deze factsheet richt zich op soorten die commercieel worden gebruikt en internationaal worden verhandeld. De term “palissanderhout” is afgeleid van het Spaanse “palo santo” (heilig hout). De Engelse naam “palissanderhout” en het Franse “bois de rose” verwijzen naar de zoete, roosachtige geur van wat rozenhout wanneer het gedroogd is. In het Duits wordt “Rosenholz” vaak gebruikt als vertaling voor “palissanderhout”, maar dit kan ook verwijzen naar houtsoorten uit andere geslachten. Het geslacht Jacaranda, inclusief de ‘palissanderboom’, verschilt van Dalbergia en is geen rozenhoutboom.

De palissanderhoutsoorten kenmerken zich door hun gevarieerde kleurenpalet, van geelachtig tot bijna zwart, en karakteristieke patronen. De poriegrootte varieert afhankelijk van de soort, terwijl gestreept axiaal parenchym en roggen het uiterlijk van het hout kenmerken. Bijzonder is de vaak opvallende geur, die behulpzaam is bij de identificatie. De bewerking vereist meer inspanning bij de hardere typen en het gebruik van hardmetalen gereedschappen wordt aanbevolen. Het drogen gaat langzaam en vereist zorgvuldige controle om defecten te voorkomen. Palissanderhout is ideaal voor muziekinstrumenten, met name blaasinstrumenten, meubelonderdelen en decoratief fineer vanwege hun uitstekende duurzaamheid tegen schimmelaantasting. Fabrikanten van muziekinstrumenten en de Chinese meubelindustrie zijn belangrijke afnemers van deze unieke houtsoorten.

Sinds januari 2017 vallen alle Dalbergia-soorten onder de Washington Convention on International Trade in Endangered Species. Toch laat een milieuorganisatie zien dat er sinds 2012 ruim 401.500 kubieke meter palissanderhout illegaal vanuit Ghana naar China is geëxporteerd. Soortgelijke praktijken worden ook ontdekt in Senegal en Gambia. Ondanks officiële verboden wordt het hout gesmokkeld, waarbij Chinese handelaars een sleutelrol spelen. De illegale handel legt een aanzienlijke druk op de palissandervoorraden, ook al lopen ze al gevaar door legale houtkap.

Bronnen: Wikipedia, Hout van de specialist (GD Wood)