Hout Lexicon Itauba

Louro Faia

[Lou ro Fai a]; Roupala spp, parelhout, elvenhout (DE); catucaém, carvalho brasileiro (BR); kanthout, elfenhout (VS)

Louro-Faia-Wood Lexicon

Oorsprong

Noord tot centraal Zuid-Amerika

Dichtheid (KD)

980 kg / m³

duurzaamheidsklasse

1 (ENV 807)

Druksterkte u12-15

 N / mm²

Buigsterkte u12-15

 N / mm²

Elasticiteitsmodulus (buigen) u12-15

16.900 N / mm²

Hardheid (JANKA) ⊥, omgerekend

kN

Hardheid (BRINELL) ⊥ tot vezel u12-15

 N / mm²

krimp

6.3% radiaal; 12.3% tangentieel

hout kleur

roodbruin tot donkerbruin

houtstructuur

zilveren tekening

Gebruik

vlonder hout

Louro Faia (Roupala montana) komt uit de bossen van het Amazonegebied van Brazilië. De grote bomen bereiken een diameter tot 110 cm en een hoogte van 40 m. Het kernhout varieert van bruin tot roodbruin met een subtiele roze tint. Een opvallende zilverkorrel verschijnt als een patroon van kleine vlekjes op radiale sneden. De spalk is duidelijk zichtbaar. Vers gekapt hout geeft tijdelijk een onaangename geur af. Louro Faia kenmerkt zich door een rechte, soms onregelmatige nerf en bevat hars.

Het kernhout van Louro Faia varieert van bruin tot roodbruin met een subtiele roze tint en opvallende zilvernerf. Verwerking is eenvoudig machinaal en met de hand mogelijk, maar vereist wel voorboren. Louro Faia droogt gemakkelijk met weinig gebreken. Het wordt op uiteenlopende manieren toegepast: binnenshuis voor vloeren, meubels, timmerwerk en exclusieve jachtinterieurs. Buiten wordt het gebruikt voor vlonders, palen, damwanden, constructies en tuinschuttingen. De Roupala montana-boom groeit langzaam als bladverliezende boom of struik en bereikt een hoogte tot 25 meter en een diameter tot 80 centimeter. De bladeren zijn afwisselend, dimorf, eenvoudig of geveerd. De crèmekleurige tot geelachtige bloemen verschijnen in terminale of axillaire, meerbloemige bloeiwijzen. De vruchten zijn kleine, afgeplatte follikels die openen met twee flappen en gevleugelde zaden bevatten. Louro Faia hout is decoratief, zwaar, hard en duurzaam, geschikt voor uiteenlopende bouw- en meubeltoepassingen.

Sterke onderbouw

Door zijn positieve technische eigenschappen geniet het hout een steeds grotere populariteit in de terrasbouw. Ook binnenshuis wordt het gebruikt als vloer, voor meubels, maar ook als fineer in de jachtbouw.

Bronnen: Wikipedia, kostbare houtsoorten