Houtlexicon Houtsoorten

kersenboom

[kersenboom]; [Prunus avium]; Handelsnamen: Cherry(EN), merisier (FR); ciliegio (IT); Cerzo (ES)

Dwarsdoorsnede van de kersenboom
Oorsprong Europa, Noord-Amerika, Midden-Oosten
bulkdichtheid 0,52-0,60-0,70 g/cm
duurzaamheidsklasse 3 bis 4
druksterkte 44-55 N/mm²
buigsterkte 83-110 N/mm²
hout kleur kastanjebruin
houtstructuur gelijkmatig fijn
Differentiële krimp (radiaal) 0,16-0,18%
Differentiële krimp (tangentieel) 0,26-0,33%
pH ≈ 4,5
Gebruik Hoogwaardig interieurwerk, als fineer of massief voor meubels, parket, plafond- en wandbekleding, maar ook sieraden

Kersenhout, van de soorten Prunus avium (Europese kers) en Prunus serotina (Amerikaanse kers of zwarte kers), is één van de meest gewilde houtsoorten in de houtindustrie. Met een hoogte tot 25 meter presenteert de Europese kers zich als een klassiek meubelhout met een fijne structuur en een aantrekkelijke, mahonie-achtige roodbruine kleur. Het hout van de Amerikaanse kersenboom is vanwege de grotere stamafmetingen bijzonder gewild en domineert de markt. Beide houtsoorten worden gebruikt als fineerhout in de interieurbouw en zijn vooral populair voor hoogwaardige meubels en interieurinrichting. Door de beperkte afmetingen van de kofferbak kan niet volledig aan de Europese vraag worden voldaan. Naast Prunus avium en Prunus serotina zijn houtsoorten als Prunus padus en Prunus serotina ook als Amerikaanse kers of zwarte kers in de handel verkrijgbaar. Kersenhout als brandhout is economisch minder relevant.

Het kersenhout maakt ook indruk met zijn unieke kleurenpalet. Het spinthout is witachtig tot geelachtig grijs, terwijl het kernhout aanvankelijk geelachtig of licht roodbruin is en onder invloed van licht donker wordt tot goudroodbruin. De Amerikaanse kers is nog donkerder van kleur. Fijne poriën en karakteristieke groeizones kenmerken de structuur, aangevuld met kleine spiegels van houtstralen. Het algemene houtkenmerk is een roodbruine tint met een harmonieus fijne structuur. Het is gemakkelijk om mee te werken en het hout is geschikt voor meubels, parket, plafond- en wandbekleding en sieraden. Het droogt goed, maar is gevoelig voor hersenkraken. De natuurlijke duurzaamheid varieert tussen matig en niet erg duurzaam. Kersenhout is zeer populair in de hoogwaardige interieurinrichting, vooral als fineer- en massief hout, zowel historisch gezien in de Biedermeier- en Art Nouveau-meubelbouw als in hedendaagse toepassingen.

Bronnen: Wikipedia, Hout van de specialist (GD Wood)