Houtlexicon Houtsoorten

Bangkirai

[bang ki rai]; [Shorea spp.]; Handelsnaam Bangkirai (D, GB, F)

Bangkirai

Oorsprong

Zuid- en Zuidoost-Azië, Oost-Azië: India, Indochina, Filippijnen tot Java

bulkdichtheid

0,65-1,16 g / cm³

duurzaamheidsklasse

2-3

Differentiële radiale krimp:

0,16-0,19%

Differentiële krimp tangentieel

0,37-0,43%

hout kleur

Roodbruin

houtstructuur

in elkaar grijpende graan

Gebruik

vlonder hout

Bangkirai is geen aparte boomsoort maar een verzamelnaam voor tal van Aziatische geslachten. Bossen die bekend staan ​​als "Bangkirai" hebben het grootste marktaandeel onder tropische houtsoorten in Duitsland. De houtkwaliteit kan sterk variëren binnen de boomsoortgroep. Meestal wordt de boomsoort Yellow Ballau verkocht als Bangkirai. Andere houtsoorten kunnen echter ook Bangkirai worden genoemd. Daarom is een eenduidige analyse van de technische kenmerken van Bangkirai erg moeilijk.

Bestseller Bangkirai

De houtsoorten met de handelsnaam Bangkirai veroverden in de jaren XNUMX de Europese markt. De kwaliteit was hier meestal erg goed. Goederen die recentelijk zijn geïmporteerd blijken steeds vaker duidelijke gebreken te vertonen. Door de sterke vraag van de afgelopen jaren heeft massale ontbossing in Azië geleid tot ernstige ontbossing. Buiten heeft het hout de neiging om zijn ingrediënten en de daarmee gepaard gaande vervuiling van het oppervlak en de omliggende componenten uit te wassen.

Alternatieven voor Bangkirai

bij Betterwood we hebben besloten om Bangkirai niet te importeren omdat het kwaliteitsrisico te groot is en de herkomst vaak onduidelijk is. Als alternatief voor Bangkirai, zie at Betterwood terrasplanken uit Garapa en Cumaru met zeer goede technische eigenschappen.

Bronnen: Tropix, Wikipedia, GD hout