Houtlexicon Houtsoorten

Afzelia

[Afze lia]; [Afzelia spp. (Afzelia, doussie)]; Handelsnaam Afzelia (GB, D, NL), Doussié (GB, F)

Afzelia houten lexicon

Oorsprong

voornamelijk Centraal-Afrika, deels Azië

bulkdichtheid

0,75 g / cm³

duurzaamheidsklasse

1

radiale krimp

3,1 - 4%

Tangentiële krimp

3,6 - 5%

hout kleur

Lichtbruin tot roodachtig

houtstructuur

grove poriën

Gebruik

o.a. geprofileerd hout, gesneden fineer, parket

Afzelia komt voor in de tropische gebieden van Afrika en Azië. Er zijn veertien soorten bekend. De economisch belangrijkste Afzelia-bossen komen uit Afrika. De Aziatische geslachten spelen slechts een ondergeschikte rol in de houtproductie. Daarom concentreert dit artikel zich op de Afrikaanse bossen van de handelsnamen Afzelie of Doussié.

Onderverdeling naar soort en herkomst

Afhankelijk van de herkomst kan het hout van het geslacht Afzelia verschillende eigenschappen hebben.

  • Afzelia bipidensis Schade.: Angola, Kameroen, Gabon, Congo, Nigeria
  • Afzelia pachyloba Schad.: Kameroen, Gabon, Congo, Nigeria
  • Afzelia africana sm.:Nigeria
  • Afzelia quanzensis Welw.:Congo, Mozambique, Tanzania

De bekende Aziatische soorten Afzelia lijken op de Merbau. Afzelia's Plaatsvervanger zijn walnoot en andere donkergetinte boomsoorten van de zogenaamde mahoniesoorten.

Met een gemiddelde ruwe dichtheid van 820 kg/m³ is de hardheid van 8200 N beduidend hoger dan die van teak (4450 N) en eiken (4200 – 6300 N). Tijdens het droogproces moet er vanwege de hardheid van de Afzelia op worden gelet dat het drogen langzaam verloopt Afzelia hout scheringen als de technische droging te snel gaat.

Doussié het beste van Afzelia

De zogenaamde Doussié, in het Duits ook bekend als Edelkirsche of Brilliantkirsche, waarin alleen de soort Afzelia bipidensis en Afzelia pachyloba zijn verenigd – ook als Afzelia spp. (Afzelia, doussie) aangeduid als de beste kwaliteit Afzelia hout op de markt. Dan Afzelia, Doussie heeft een zeer sterke weerstand tegen schimmelaantasting.

Door de hoge ruwe dichtheid van 820 kg/m³ heeft Afzelia een zeer hoge thermische geleidbaarheid. Deze eigenschap wordt gebruikt in verwarmde parketvloeren waar Afzelia heel vaak wordt gebruikt. Afzelia wordt gebruikt in de deur- en raamconstructie (kozijnen), in de botenbouw, voor trappen, tafels en tuinmeubelen.

In Nederland werd Afzelia ook gebruikt voor waterkeringen (vandaag neemt azobe toe), maar Afzelia kan ook worden toegepast in constructies met hoge trekkrachten, zoals in bruggenbouw.

Vanwege de chemische eigenschappen van het hout kan Afzelia zelfs worden gebruikt voor chemische vaten. Ook in de kunst vinden we Afzelia terug omdat het ook goed is voor het maken van houtsnijwerk en gedraaide vormen zoals kannen.

Technische kenmerken van Afzelia

De houtfysische en houtmechanische eigenschappen van Afzelia worden weerspiegeld in een hoge maatvastheid. Krimp of zwelling is 1.0% radiaal en 1.4% tangentieel. Al deze informatie is gebaseerd op een vochtgehalte van 12%.

De relatie tussen spanning en rek, waardoor de kracht op de elasticiteit van het hout inwerkt, wordt in Afzelia uitgedrukt met een MOE van 15.200 N /mm2 en de buig- en druksterkte om de MOR wordt gegeven als 125 N/mm2.

Al deze genoemde positieve eigenschappen van Afzelia-hout leiden tot de vraag naar de duurzaamheid van het hout. Zoals al beschreven in de toepassingen die Afzelia aan mensen aanbiedt.

We hebben kunnen vaststellen dat Afzelia zeer succesvol buitenshuis wordt gebruikt. Dus als Afzelia geschikt is voor gebruik in water, moet het een duurzaamheid van 1 hebben, aangezien in deze omgeving de aantasting door waterboorders en rotzwammen zeer hoog is. Maar ook buiten het water kenmerkt Afzelia zich door zijn bijzondere weerstand tegen schimmelaantasting en insectenplagen, met name Doussier uit West-Afrika.

Bronnen:

  1. Afzelia spp. (Afzelia, doussie)'Richter, HG en Dallwitz, MJ 2000 en later. Commercieel hout: beschrijvingen, illustraties, identificatie en het ophalen van informatie. In het Engels, Frans, Duits, Portugees en Spaans. Versie: 25 juni 2009.
  2. Wikipedia Afzelia
  3. Koninklijke Houthandel G. Wijma & Zonen BV
  4. Houtsoorten uit de tropische gebieden (Vos, Valentijn de; 2011); van Hall Larenstein Hogeschool.