legpatroon

CONSULTATIE » PARKET »Parket legpatroon

Parket legpatroon

Naast het kiezen van de houtsoort speelt het kiezen van het juiste legpatroon de belangrijkste rol bij het leggen van uw parket. Elk legpatroon heeft een ander effect en kan de ruimte heel verschillende karakters geven.

Wilde Vereniging visgraatpatroon kubus associatie Klassiek patroon

Wild verband, eenvoudig en authentiek

De wilde binding is het legpatroon, dat soms het gemakkelijkst te leggen is. Speciaal voor korte planken of parket, dat in willekeurige lengtes wordt geleverd, d.w.z. met planken van verschillende lengtes, is de wilde binding zeer geschikt. Hier worden de planken eenvoudig in parallelle rijen gelegd, zonder aandacht voor de regelmaat van de voegen. Dit maakt het leggen zeer eenvoudig, omdat planken alleen aan het einde van de rijen hoeven te worden bijgesteld. De meest bekende vertegenwoordiger van dit type leggen is de klassieke schip bodem, die is gelegd met strokenparket.

In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, zorgt de wilde associatie ervoor dat de parketvloer uiteindelijk uniek en authentiek is. Zo maak je de kamer echt uniek. Je kunt de planken ook in één combineren voor meer regelmaat Engelse vereniging gelegd, waarbij de voegen altijd op de helft van de vloerplaat erboven liggen. 

korte planken
visgraatpatroon

Visgraatpatroon, altijd nieuw in de trend

Het visgraatpatroon heeft een lange traditie in het leggen van parket en is terug te vinden in veel historische gebouwen. Het is echter niet ouderwets en is altijd een nieuwe trend. Het legpatroon bestaande uit diagonaal geplaatste planken wordt meestal alleen gelegd met strookparketplanken, omdat deze het bijbehorende filigrane formaat hebben dat hiervoor nodig is. 

De planken kunnen ofwel op de hoeken tegen elkaar stoten, afgesteld op 45 graden, of de korte zijden kunnen ongesneden tegen de aangrenzende plank worden geplaatst (zoals weergegeven in de afbeelding). Naast het enkele visgraatpatroon zijn er ook dubbele of driedubbele visgraatpatronen. Bij alle varianten is het belangrijk dat je let op de verschillend vervaardigde stokken voor dit patroon (linker en rechter stokken). 

Zelfs als dit type plaatsing relatief complex en duur is, is het nog steeds populair en werkt het het beste in grote kamers. 

Kubusassociatie, opvallend en toch harmonieus

Bij de kubusverbinding (voorheen ook paneelverbinding) worden afzonderlijke parketstroken in vierkanten gecombineerd, die in de legrichting afwisselen. Aangezien het resulterende patroon doet denken aan een schaakbord, zal het dat ook doen Dambordpatroon genaamd. Net als het visgraatpatroon is ook dit legpatroon een blikvanger en relatief opvallend. Toch kan het een harmonieus effect hebben in zowel kleinere als grotere ruimtes. 

Het kubusverband kan alleen gelegd worden met hard parket en ook hier is het leggen relatief complex in vergelijking met bijvoorbeeld het wilde of Engelse verband. Het voordeel van het afwisselen van de legrichting van de afzonderlijke staven is echter dat u zich geen zorgen hoeft te maken over de legrichting. 

 

 

kubus associatie
mozaïek patroon

Traditionele legpatronen, complex en zeldzaam

Afhankelijk van de handmatige vaardigheden van de leggende persoon, zijn er geen optische grenzen aan de legpatronen. Parketvloeren met complexe legpatronen vind je vooral in historische gebouwen en kastelen. Enkele van de eenvoudigere traditionele patronen in dit opzicht zijn de: laddervereniging of de oude Duitse vereniging. Complexe mozaïekpatronen, waarbij elke plank individueel moet worden aangepast, vergen echter veel vakmanschap.

Door de hoge leginspanning van veel klassieke legpatronen worden deze tegenwoordig nog maar zelden aangetroffen. Toch is een goed opgeleide parketlegger ook vandaag nog in staat om ingewikkelde patronen te leggen. Houd er echter rekening mee dat deze complexe installatie zijn prijs heeft. 

Inhoudsopgave

Kwaliteit

Vergelijking van parketsoorten
Vergelijking van houtsoorten
Koop online

Ontwerp

Materiaaleisen en afval
bereken de prijs
Vergelijking van parketformaten
legpatroon
ligrichting
Structuur hoogte parket
vloerverwarming

leggen

materiaal lijst
Bereid de ondergrond voor
Leggen en lijmen

Zorg

schuren
oliën en wassen
Schoonmaak

Oorsprong

Duurzaamheid
CO2-voetafdruk

Ons parket