Massief houten vloerdelen kunnen zeer vaak worden geschuurd en zijn daarom bijzonder duurzaam. Laminaat kan niet worden geschuurd en kant-en-klaar parket alleen tot op de slijtlaag.

Een parketvloer kan deuken en donkere vlekken krijgen door hakken op schoenen en vuil op de zolen van schoenen die het appartement binnenkomen. Deze problemen kunnen echter worden opgelost door de parketvloer af te schuren.

Belangrijk om te weten is dat meerlaags parket niet op elke gewenste diepte kan worden geschuurd. De echte houtlaag is meestal tussen de 2,5 en 6 mm dik. Daaronder is slijpen niet meer mogelijk.

Massief houten parket is meestal 15 mm dik en kan vaker en zonder aarzeling worden geschuurd.

Hoe het aan te pakken?

Vaak wordt tot een millimeter verwijderd door te schuren om oneffenheden in het hout en de oude verflaag te verwijderen. Met het meerlaags parket moet je voorzichtig zijn.
Schijf- of rolschuurmachines zijn handig voor grote oppervlakken, terwijl een zijschuurmachine geschikt is voor de randen, onder kachels en in hoeken. Beide zijn te huur in bouwmarkten.

Bij het schuren komt fijn houtstof vrij. Je moet je zeker beschermen tegen het fijne stof met een gezichtsmasker. Daarnaast hebben slijpmachines in de meeste gevallen een opvangsysteem voor het geproduceerde houtstof.

Bij het schuren moet met twee zaken rekening worden gehouden: enerzijds moet het apparaat soepel en gelijkmatig over het parket worden geleid, zodat er geen oneffenheden of holtes in het hout ontstaan.

Ten tweede is het, om een ​​uniforme structuur te creëren, belangrijk om de maalrichting niet te veranderen. Wanneer de molen in werking is, mag deze nooit stil staan, maar altijd rustig worden geleid. Anders ontstaat er op het betreffende punt een gootsteen.

Wat te doen met scheuren?

Vooral bij ouder parket kan het voorkomen dat er tijdens het schuren kleine scheurtjes ontstaan ​​of gaatjes vrijkomen. Maar deze kunnen worden verbeterd. Om dit te doen, kunt u een pasta van het afgeschuurde materiaal en was of vernis mengen en de gebieden opvullen. Zo'n houtpasta is kleurvast en de plekken zijn daarna meestal niet meer te ontdekken of vallen nauwelijks op.

Om de oude laag goed af te kunnen schuren dient u eerst twee schuurbeurten met een grovere korrel uit te voeren. Voor een fijne aanraking kunt u het beste een korrel 100 of 120 gebruiken.

ONS PARKET