Parket van massief houten planken mag alleen door vakmensen of ervaren doe-het-zelvers worden gelegd. Legt u voor het eerst parket, dan bent u beter af met klikparket. Hier vindt u onze bouwinstructies voor een parket van massief houten planken.

voorbereiding en ondergrond

De ondergrond voor het leggen van parket moet stevig, droog zijn - vooral bij verse dekvloer, zorg ervoor dat deze volledig droog is - stofvrij en vlak. Oneffenheden moeten zeker worden gerepareerd met plamuur. Het kan op cementdekvloeren maar ook op vastgeschroefde spaanplaat worden gelegd. Als u het substraat zorgvuldig voorbereidt, bespaart u veel moeite bij het leggen.

Massief houten parket wordt meestal over het hele oppervlak verlijmd. Dit is meer werk, maar veel duurzamer en veiliger. Welke lijm u kiest, hangt af van het type ondergrond. De instructies van de fabrikant laten zien hoeveel tijd er nog over is na het aanbrengen van de lijm om de planken te leggen. Als u bijvoorbeeld de periode van 10 minuten overschrijdt, zal het parket niet goed blijven zitten. Dus: breng niet meer lijm aan op de vloer dan je daarna kunt leggen. Als u massief houten parket zwevend legt, heeft u contactgeluidisolatie nodig. Dit geldt niet voor verlijmd parket.

Voor het leggen moeten de muren worden gecontroleerd op haaksheid. Als je je oriënteert op een scheve muur, zal het gelegde parket scheef lijken als de andere muren recht zijn. Het is beter om een ​​geleidingsdraad of stok op te spannen en het parket vervolgens recht in de kamer en tegen de andere muren te leggen. De gaten die het gevolg zijn van de uitlijning worden aan het einde opgevuld.

Bovendien moet vóór het leggen de plaatsingsoverweging worden gekozen afhankelijk van de ruimtelijke mogelijkheden en de gewenste uitstraling: diagonaal of recht.

Voordat het parket wordt gelegd, dient het ca. 48 uur in de verpakking horizontaal te worden bewaard in de ruimte waarin het gelegd gaat worden. De kamertemperatuur moet tussen 18 en 24 zijn. Dit geeft het hout voldoende tijd om te acclimatiseren.

ONS PARKET