Teakplantage Indonesië

Betterwood " Omgeving " Oorsprong » Indonesië

Het hout uit Indonesië

Er is nauwelijks een land ter wereld waar de vernietiging van het regenwoud sneller gaat dan in Indonesië. Alleen duurzaam bosbeheer kan de ontwikkeling vertragen, de biodiversiteit behouden en bossen op lange termijn beschermen. Ons teak uit Java levert hier een bijdrage aan.

De plantage en de houtzagerij

Op Java groeien al eeuwenlang teakbomen op grote percelen met extensieve aanplant. De resulterende teakplantages zijn vergelijkbaar met onze inheemse bossen en bieden een veilige habitat voor tal van dier- en plantensoorten. Want iets meer dan een kwart van het hele bosgebied is aangewezen als beschermd gebied. Dankzij zorgvuldig commercieel gebruik zijn de bossen tot nu toe gespaard gebleven van vernietiging door de landbouw.

Jombang ligt ten zuidwesten van de havenstad Surabaya in het oosten van het grootste Indonesische eiland Java. In de zagerij worden de teakbomen uit de grote herbebossingsgebieden in Oost-Java verwerkt tot vlonderplanken.

Teak uit Java geniet een uitstekende reputatie over de hele wereld omdat de klimatologische omstandigheden ideaal zijn voor de boom. Het teak groeit bijzonder langzaam en bereikt een hoge dichtheid en oliegehalte.

Snijplank 101 teak set

Teak snijplanken

De certificering

Wij importeren alleen vlonderplanken van duurzame herbebossing uit Indonesië. Een verdringing door industriële landbouw wordt zo een halt toegeroepen.

De stad

Het verwerkte teak wordt vanuit Jombang naar Surabaya, de hoofdstad van de regio Oost-Java, vervoerd.

Surabaya is met 2,6 miljoen inwoners de op één na grootste stad van Indonesië en heeft met Tanjung Perak de belangrijkste haven van de regio. Van hieruit worden voornamelijk suiker, tabak en koffie geëxporteerd. Maar van hieruit wordt ons teak ook naar Europa verscheept. Onder Nederlands, Brits en Japans bewind was de stad van weinig belang. Pas sinds de onafhankelijkheid in het midden van de 20e eeuw heeft de stad zich ontwikkeld tot de op één na belangrijkste metropool van Indonesië.

Surabaya in Indonesië

eiland in Indonesië

Het land

Met ongeveer 240 miljoen inwoners is Indonesië het vierde meest bevolkte land ter wereld. Het landoppervlak is verspreid over meer dan 17.000 eilanden, met prachtige stranden, talloze vulkanen en een diverse flora en fauna. De helft van de bevolking woont op het grootste eiland van Java, waar de hoofdstad Jakarta ligt. Naast Java zijn Sumatra, Borneo en Sulawesi belangrijke hoofdeilanden van de staat en is Bali een populaire vakantiebestemming.

Indonesië is nog steeds een van de grootste regenwoudgebieden ter wereld. De productie van palmolie is de afgelopen jaren echter enorm toegenomen en vormt een steeds grotere bedreiging voor de oerbossen. Met een jaarlijkse productie van ongeveer 45 miljoen ton is Indonesië het belangrijkste teeltland voor palmolie en beslaat 2/3 van het wereldtotaal. Hiervoor is nu ruim 11 miljoen hectare grond nodig.

De weg van het hout

Amazone regenwoud Brazilië

Ons hout uit Indonesië

niet beschikbaar

220,00 

(110,00  / 1 m²)

ab 220,00 

ab 230,00 

ab 3,50 

Teakhouten vlonders, FSC 100%
Prijs vanaf: € 130,- per m2, weerstandsklasse: 1

Voordelen: ✓ Beste duurzaamheid en maatvastheid ✓ Laagste risico op scheuren en splinters

Tegens: ✗ relatief duur ✗ niet erg lange planken

Tip: Terrasplanken tegen elkaar leggen.

ab 6,50 

Teakhouten vlonders, FSC 100%
Prijs vanaf: € 130,- per m2, weerstandsklasse: 1

Voordelen: ✓ Beste duurzaamheid en maatvastheid ✓ Laagste risico op scheuren en splinters

Tegens: ✗ relatief duur ✗ niet erg lange planken

Tip: Terrasplanken tegen elkaar leggen.

ab 3,50 

ab 6,50