Houtlexicon Houtsoorten

iep

[Iep]; [Ulmus spp., familie Ulmaceae]; Handelsnaam: Elm, iep (EN)

iep

Oorsprong

Noord-Amerika, Europa, Azië

bulkdichtheid

440-800kg/m

duurzaamheidsklasse

4

radiale krimp

0,17 - 0,2%

Tangentiële krimp

0,27 - 0,29%

hout kleur

lichtbruin, via grijsbruin tot roodbruin en verdonkerend onder invloed van licht

houtstructuur

Vroeg hout: grof en ringporeus; Latewood: poriën fijn en verenigd tot voornamelijk golvende banden

Gebruik

Fineer, meubels, trappen, parket, huishoudelijke artikelen

Het geslacht Ulmus omvat 41 soorten, voornamelijk op het noordelijk halfrond, voornamelijk in Oost-Azië (27 soorten), Noord-Amerika (9 soorten) en Europa (5 soorten). De structuur en technische eigenschappen van de bossen zijn vergelijkbaar, maar maken het moeilijk om de soorten precies van elkaar te onderscheiden. De houtkleur varieert afhankelijk van de soort. In het Duits wordt iepenhout 'Rüster' genoemd, in het Engels 'iep', in het Frans 'orme' en in het Chinees 'yu shu'. Als gevolg van ziekten, met name iepziekte overgedragen door iepenspintkevers, is Europees iepenhout sinds de jaren twintig beperkt verkrijgbaar. Het iepenhout dat tegenwoordig in Europa op de markt wordt gebracht, komt voornamelijk uit China. Europese en Amerikaanse iepsoorten zijn als houtleveranciers slechts van beperkte betekenis. Westelijke iep, veldiep en wychiep zijn vertegenwoordigd in Centraal-Europa.

Iepenhout, ook wel “Rüster” genoemd, kenmerkt zich door een opvallende structuur en decoratieve nerf. Het lichte spinthout wordt gescheiden van het kernhout, waarvan de kleur afhankelijk van de soort varieert van lichtbruin tot donker roodbruin. Het hout heeft ringporiën en heeft grove poriënringen van vroeghout en fijne, golvende poriën van laathout in banden. Met een doorgaans breed spinthout en een variabele kernkleur zijn iepenhout decoratief. Het middelzware hout is bij verwerking taai, buigzaam en gemakkelijk te bewerken met standaard gereedschap. Het is geschikt voor meubels, trappen, parket, houtdraaien, speelgoed en meer. De natuurlijke duurzaamheid is matig tegen schimmels en insecten, maar zeer hoog onder water. Iepenhout wordt gewaardeerd in de interieurdecoratie, vooral als fineer.

In de oudheid, vooral in het oude Griekenland, had de iep een symbolische betekenis als teken van dood en rouw. In de Ilias werden door bergnimfen rond het graf van Eëtion iepen geplant. In de Noorse mythologie vertegenwoordigde de iep, Embla genaamd, de boom waaruit de eerste mensen werden gevormd.

Bronnen: Wikipedia, Hout van de specialist (GD Wood)