Houtlexicon Houtsoorten

Teakhout

[Tik]; [Tectona grandis]; Handelsnaam Teak (GB, D, NL), Teck (F)

Oorsprong

Azië, aanplant in Midden- en Zuid-Amerika

bulkdichtheid

0,75-1,0 g / cm³

duurzaamheidsklasse

1

radiale krimp

0,10%

Tangentiële krimp

0,16%

hout kleur

goudbruine

houtstructuur

duidelijk gestructureerd

Gebruik

Meubelhout, dekhout, parket scheepsbouw, snijplanken, werkbladen, tafelbladen

Teak is een van de meest bekende houtsoorten ter wereld. Het dankt zijn uitstekende reputatie aan zijn unieke combinatie van de beste maatvastheid en hoogste weerstandsklasse:.

Omdat het hout slechts een zeer laag risico op kromtrekken heeft, is de kans op scheur- en splintervorming lager dan bij enig ander hout in de eerste duurzaamheidsklasse. Daarom wordt het als een van de beste beschouwd vlonder hout. Maar het wordt ook gebruikt voor meubelbouw, scheepsbouw, parketvloeren en snijplanken.

Teak - The Kingwood

Het natuurlijke verspreidingsgebied van teak ligt in Zuidoost-Azië en India. De belangrijkste teakproducenten zijn Indonesië en Myanmar (Birma). Aan het eind van de jaren zeventig en het begin van de jaren tachtig begonnen, als gevolg van de grote wereldwijde vraag naar teak, teakplantages te worden aangelegd in de tropische gebieden van Midden-Amerika, Zuid-Amerika en Afrika. De vervangers van teak zijn iroko, nutka mock cyxpress (gele ceder) en Indiase padauk.

Bij teak zijn de groeizones duidelijk zichtbaar. Het kernhout is bruin tot geel (goudbruin) met strepen, waarbij het spinthout door zijn lichtere kleur een duidelijk contrast vormt met het kernhout. Het oppervlak van teak is licht vettig.

De teakboom

Een teakboom kan een hoogte bereiken van 25 - 35 m met een takvrije stamlengte van 10 - 20 m. De gemiddelde DBH van teak is 0,5 - 1m. De maximale BHD kan 1,5 m zijn. De hoogte, de BHD en de kwaliteit van het teakhout worden bepaald door de aard van de bodem (nutriëntengehalte) en de klimatologische omstandigheden (tropisch).

In Birma staan ​​bomen met een hoogte van 40 - 45 m met een DBH van 1,8 - 2,5 m. De natuurlijke teakafzettingen in Birma worden beschouwd als de meest waardevolle, meest gewilde en kwalitatief hoogwaardige bestanden ter wereld. Door de grote vraag, vooral vanuit India als grootste importeur van teak en producent van teakproducten wereldwijd, komen de biodiversiteit en het voorkomen van natuurlijke teakbronnen in gevaar.

Teak van plantages

Als alternatief voor de natuurlijk geteelde teakvoorraad wordt steeds vaker teak van plantages op de wereldmarkt aangeboden. Zoals hierboven vermeld, werden plantages aangeplant in de tropische gebieden van Midden-Amerika, Zuid-Amerika en Afrika. De oogstleeftijd van dit plantageteak moet tussen de 25 en 40 jaar liggen. Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat pas vanaf deze leeftijd voldoende extractstoffen worden gevormd om de duurzaamheid van teakproducten te garanderen. Stammen met een diameter groter dan 1 m (DHD) mogen niet meer worden geoogst, omdat ze van binnen vaak verrot zijn.

Vanwege zijn goede eigenschappen wordt teak ook wel "de koning van de houtsoorten" genoemd. Zoals in de vorige paragraaf al beschreven spelen de olie-extracten die teak met het ouder worden steeds meer ontwikkelt een beslissende rol. De dichtheid van teak ligt tussen 750 kg/m³ en kan oplopen tot maximaal 1000 kg/m³.

Tectona grandis heeft volgens Janka een hardheid van 4450 N. De maatvastheid van teak bij een houtvochtgehalte van 12% is zeer goed. Teak heeft een lage radiale en tangentiële krimp van 1,0% radiaal en 1,6% tangentieel.

De relatie tussen spanning en rek, waardoor de kracht op de elasticiteit van het hout inwerkt, wordt gegeven voor teak met een MOE van 10,000 N/mm2 en de buig- en druksterkte tot breuk, de zogenaamde MOR, wordt gegeven met 101 N/mm2. Teak heeft er een duurzaamheidsklasse volgens DIN-EN 350-2 van "Klasse 1". Voor plantagehout wereldwijd kan de duurzaamheidsklasse variëren tussen klasse 1 - klasse 3.

teak van BioMaderas

Het teak van BioMaderas behaalt een duurzaamheidsklasse van klasse 1, aangezien de teakbomen pas vanaf de leeftijd van meer dan 30 jaar duurzaam worden geoogst, nadat de boom de belangrijkste extracten heeft gevormd om de duurzaamheid te verhogen.

De toepassingsmogelijkheden van teak zijn zeer divers vanwege de vele positieve eigenschappen, zoals hoge duurzaamheid, hoge maatvastheid, hoge sterkte-eigenschappen en natuurlijk de decoratieve eigenschappen. Daarom is teak erg populair voor tuinmeubelen, bootdekken en terrasvlonders.

Bronnen: hout uit de lade, Tropix, Wikipedia

ab 3,50 

Teakhouten vlonders, FSC 100%
Prijs vanaf: € 130,- per m2, weerstandsklasse: 1

Voordelen: ✓ Beste duurzaamheid en maatvastheid ✓ Laagste risico op scheuren en splinters

Tegens: ✗ relatief duur ✗ niet erg lange planken

Tip: Terrasplanken tegen elkaar leggen.

ab 6,50 

Teakhouten vlonders, FSC 100%
Prijs vanaf: € 130,- per m2, weerstandsklasse: 1

Voordelen: ✓ Beste duurzaamheid en maatvastheid ✓ Laagste risico op scheuren en splinters

Tegens: ✗ relatief duur ✗ niet erg lange planken

Tip: Terrasplanken tegen elkaar leggen.

ab 6,80 

Teakhouten vlonders, FSC 100%
Prijs vanaf: € 130,- per m2, weerstandsklasse: 1

Voordelen: ✓ Beste duurzaamheid en maatvastheid ✓ Laagste risico op scheuren en splinters

Tegens: ✗ relatief duur ✗ niet erg lange planken

Tip: Terrasplanken tegen elkaar leggen.

ab 220,00 

ab 230,00 

ab 230,00