Houtlexicon Houtsoorten

Sipo

[Si po]; [Entandrophragma utile]; sipo (D,CI,F); assie (F, CAM); hulpprogramma (D, GH, GB); bada, mébrou, zuiri (CI); efoukonti (GH); timbi, assang-assié (CAM); akuk, ogipogo, ubilesan (WAN)

Oorsprong

Tropisch Afrika

bulkdichtheid

0,6 g / cm³

duurzaamheidsklasse

2 - 3

radiale krimp

0,18 - 0,22%

Tangentiële krimp

0,25 - 0,26%

hout kleur

licht tot bruinrood

houtstructuur

poreus en decoratief

Gebruik

Meubels, lambrisering, parket, botenbouw

Sipo, ook wel mahonie sipo of utile genoemd, behoort tot de mahonie familie (Meliaceae) en is wijdverbreid in tropisch Afrika. De bomen bereiken een groeihoogte tot 65 meter en stamdiameters tot 3 meter.

Geen echt mahonie

Het spinthout is roodgrijs en onderscheidt zich duidelijk van het licht tot bruinrode kernhout. Door het drogen wordt het hout donkerder en krijgt het een diepe roodbruine kleur. Bovendien zorgt een zeer uniforme korrel voor de gelijkenis met mahonie. In tegenstelling tot echt mahonie is het hout echter niet zo gemakkelijk te bewerken en daarom niet geschikt voor toepassingen zoals fineerproductie.

Het hout raakt op

De grote vraag in de jaren '60 en '70 zorgde voor een regelmatige invoer van het hout naar Europa. Door afnemende hulpbronnen wordt er gewerkt aan een duurzame aanvoer van hout met erkende certificeringssystemen.

Bronnen: Hout ABC GD hout, Wikipedia

[wd_asp id = 1]