Houtlexicon Houtsoorten

Robinie

[Ro·bi·ni·e]; ook bekend als acacia [Robinia pseudoacacia]; Handelsnamen: valse acacia, robinier faux acacia (F); Robinia valse acacia (GB)

Robinie

Oorsprong

VS, Zuidoost-Europa

bulkdichtheid

0,69 - 0,79 g/cc

duurzaamheidsklasse

1-2

radiale krimp

4,4%

Tangentiële krimp

6,9%

hout kleur

geelachtig olijf tot bruin

houtstructuur

opvallend gestructureerd

Gebruik

Houten tegels, werkbladen, terrashout

De Black Locust, oorspronkelijk afkomstig uit Noord-Amerika, is bekend en wordt vaak ten onrechte Black Locust genoemd acacia genoemd, werd voor het eerst in Europa geïntroduceerd als park- en laanboom. Vanwege zijn uitstekende natuurlijke duurzaamheid en mechanische eigenschappen heeft hij zich de afgelopen decennia ontwikkeld tot een belangrijke commerciële boomsoort. De kwaliteit van robiniahout wordt sterk beïnvloed door de vorm van de stam, die vaak een scheve groei kent. Het robiniahout dat op de Duitse markt verkrijgbaar is, komt voornamelijk uit Zuidoost-Europa (Roemenië en Hongarije) en uit Brandenburg. De gewone zwarte sprinkhaan, een bladverliezende loofboom, werd in 2020 in Duitsland Boom van het Jaar en staat op de zwarte lijst van invasieve neofieten in Zwitserland.

De robinia is een hout met ringporiën van olijfgroen tot goudbruin van kleur met helder spinthout. De grote, ringvormige poriën van vroeghout en de poriën van laathout, gecombineerd met lichte parenchymcellen, geven het hout een matte, zijdeachtige glans. De scheve groeiwijze kan vezelafwijkingen veroorzaken. De verwerking is veeleisend vanwege de hoge hardheid en spanning in het hout; Voorboren voor spijkers en schroeven is vereist. Robiniahout is gemakkelijk te buigen, maar moeilijk te splijten. Het wordt gekenmerkt door een zeer goede duurzaamheid en behoort tot duurzaamheidsklasse 1-2 voor gebruik buitenshuis. Het wordt gebruikt voor buitenbouwtoepassingen, decoratieve binnentoepassingen en meubels en vloeren.

Als snelgroeiende boom met duurzaam hout is de sprinkhaan een alternatief voor geïmporteerd tropisch hout. Het wordt echter als een problematische neofiet beschouwd vanwege zijn invasieve karakter. Hun snelle groei en stikstofbindend vermogen kunnen de biodiversiteit aantasten, vooral op droge locaties. In Europa bedreigt de zwarte sprinkhaan de natuurlijke habitats vanwege zijn snelle verspreiding en brengt hij zeldzame biotooptypen in gevaar, zoals arme graslanden en droge graslanden. Uit invasiebiologisch onderzoek blijkt dat hun groei de biodiversiteit vermindert en ecologische veranderingen veroorzaakt. Ondanks zijn oorspronkelijke rol als park- en laanboom staat de sprinkhaan nu op de waarschuwingslijst als invasieve neofiet.

Bronnen: Wikipedia, Hout van de specialist (GD Wood)

ab 223,69 

ab 233,87 

ab 233,87 

6,61 

Cumaru houttegels, FSC 100%
Prijs: € 72,- per m2, weerstandsklasse: 1

Voordelen: ✓ beste duurzaamheid ✓ bijzonder robuust en krasbestendig

Tegens: ✗ gedeeltelijk ruw oppervlak

Tip:Zandtegels na eerste blootstelling aan weersinvloeden.

6,61 

Garapa houten tegels, FSC 100%
Prijs: € 72,- per m2, weerstandsklasse: 1-2

Voordelen: ✓ glad oppervlak ✓ homogene, lichte kleur

Tegens: ✗ IJzerhoudende stoffen leiden tot verkleuring

Tip: Terrasreiniging verwijdert verkleuringen

6,61 

Jatoba houttegels, FSC 100%
Prijs vanaf: € 72,- per m2, weerstandsklasse: 1-2

Voordelen: ✓ glad oppervlak ✓ sterke kleur en nerf

Tegens:✗ ongeoliede neiging tot barsten ✗ gekleurde ingrediënten zijn uitwasbaar

Tip:Tegels reinigen en oliën na plaatsing.

niet beschikbaar

7,62 

Teakhouten tegels, FSC 100%
Prijs: € 83,- per m2, weerstandsklasse: 1

Voordelen:✓ Beste duurzaamheid en maatvastheid ✓ Laagste risico op scheuren en splinters

Tegens: ✗iets duurder

Tip: Terrasolie is niet nodig als verzilvering gewenst is.