Houtlexicon Houtsoorten

Olijf

[Olijf]; [Olea europaea]; Handelsnamen: Ölbaum (D), Olivio (IT), Olivier d'Europe (F), Olive Tree (GB)

Olijf

Oorsprong

Mediterrane gebieden, Syrië, Palestina, Anatalia en uit Zuid-Klein Azië

bulkdichtheid

810-900kg/m

duurzaamheidsklasse

NA

radiale krimp

NA

Tangentiële krimp

NA

hout kleur

geelachtig wit met roodachtige tint en gestreept met donkere

houtstructuur

NA

Gebruik

Gedraaide goederen, kleine voorwerpen

De olijfboom (Olea europaea) is een groenblijvende boom die een hoogte bereikt van 10 tot 20 meter en wel 1000 jaar oud kan worden. Regelmatig snoeien van gecultiveerde olijfbomen maximaliseert de opbrengst. De bloeiperiode loopt van eind april tot begin juni, waarbij de meeste soorten zelfbestuivend zijn. De vruchten, olijven, zijn aanvankelijk groen en worden bij rijping zwart of paarsbruin. De hoogste opbrengst wordt na ongeveer 20 jaar bereikt. De meeste olijven worden verwerkt tot olijfolie of ingemaakte vruchten. Producten gemaakt van olijfhout nemen een bijzondere plaats in in de mediterrane keuken. De olijfboom wordt al sinds het 4e millennium voor Christus verbouwd. Gecultiveerd als nuttige plant in de XNUMXe eeuw voor Christus en behoort tot de olijvenfamilie (Oleaceae).

Het hout van de olijfboom (Olea europaea) wordt op verschillende manieren gebruikt voor meubels, blaasinstrumenten (vooral blokfluiten), keukengerei en andere alledaagse gebruiksvoorwerpen. De olijfboom groeit in de mediterrane regio's en rond de Zwarte Zee en geeft de voorkeur aan gebieden met een mediterraan klimaat, gekenmerkt door gemiddelde jaarlijkse temperaturen van 15 tot 20 °C en jaarlijkse neerslag van 500 tot 700 mm. Deze karakteristieke plant uit de mediterrane vegetatie verdraagt ​​hoge temperaturen, maar is gevoelig voor vorst in koude winters, waardoor gewassen en plantagebestanden in gevaar komen. De olijfboom is niet alleen economisch belangrijk, maar geeft ook vorm aan het culturele landschap en de vegetatie in mediterrane gebieden.

Bron: Wikipedia