Houtlexicon Houtsoorten

Nussbaum

[Okkernootboom];[Juglans regia L.: Familie: Juglandaceae]; Handelsnaam: Walnoot, gewone walnoot (NL)

Nussbaum

Oorsprong

Europa, Noord-Afrika en Azië

bulkdichtheid

680 kg / m³

duurzaamheidsklasse

3

radiale krimp

0,18 - 0,23%

Tangentiële krimp

0,25 - 0,3%

hout kleur

lichtgrijs tot donkerbruin

houtstructuur

Boomringgrenzen helder, vaten grof gerangschikt en met halfringvormige poriën

Gebruik

meubelindustrie; in gesofisticeerd interieurdesign

Notenhout (Juglans) blijft in Europa een zeer gewaardeerd meubelhout, waarbij het Amerikaanse notenhout (J. nigra) dominant is, terwijl het aanbod van het Europese notenhout (J. regia) beperkt is. De focus is verschoven van technische toepassingen naar decoratieve toepassingen, en de eens zo overvloedige uitwisseling van notenhout is sterk afgenomen. De gewone walnoot (J. regia) is eenhuizig en heterodichogaam, met mannelijke en vrouwelijke bloemen op dezelfde plant. Bestuiving vindt plaats door de wind, waarbij de opzichtige, cilindrische mannelijke bloeiwijzen vóór de vrouwelijke verschijnen. De onopvallende vrouwelijke bloemen ontwikkelen zich tot ellipsvormige tot ronde vruchten met een houtachtige kern. Het Amerikaanse notenhout blijft een onderscheidende houtsoort voor decoratieve toepassingen, terwijl het Europese notenhout ondanks het beperkte aanbod gewaardeerd blijft.

Het kernhout varieert van lichtgrijs tot roodbruin, gestreept of generfd, waarbij Amerikaans walnoot vaak donkerder en gelijkmatiger gekleurd is. De houtsoorten zijn middelzwaar, taai en zeer buigzaam, met uitstekende verwerkbaarheid en gladde oppervlakken. Er is een neiging tot verkleuring tijdens het drogen en technisch drogen vereist voorzichtigheid. De toepassingen variëren van sportgeweerkolven tot houtdraaien en decoratief fineer voor meubels en panelen.

De klimaatcrisis bedreigt de walnotenteelt in regio's zoals het Hawraman-grensgebied tussen Iran en Irak, dat te lijden had onder extreme droogte, wat leidde tot uitputting van het grondwater en de dood van talrijke walnotenbomen. Boeren worden geconfronteerd met enorme mislukte oogsten en financiële verliezen. Klimaatadaptatie vereist het planten van bomen die bestand zijn tegen de opwarming van de aarde om een ​​duurzame landbouw te garanderen. Hoewel de walnoot niet inheems is in Midden-Europa, heeft hij een culturele betekenis verworven. Volksovertuigingen verbinden ze met gebruiken zoals bescherming tegen bliksem in Zuid-Duitsland of wijzen op goede oogsten in Oostenrijk.

Bronnen: Wikipedia, Hout van de specialist (GD Wood)