Houtlexicon Houtsoorten

massaranduba

[mas sa run du ba]; [Manilkara bidentata]; Handelsnamen Massaranduba, Bulletwood, Beefwood

Oorsprong

noordelijk naar centraal Zuid-Amerika

bulkdichtheid

0,9-1,11 g / cm³

duurzaamheidsklasse

1

radiale krimp

0,33%

Tangentiële krimp

0,44%

hout kleur

donker roodbruin

houtstructuur

homogeen met fijne textuur

Gebruik

Constructiehout, vlonderhout

Massaranduba is een zeer zware en harde houtsoort uit Zuid-Amerika. Zijn hoge sterkte maakt hem bijzonder duurzaam buitenshuis en bestand tegen krassen en splinters. Glad geschaafd, het oppervlak van Massaranduba is zeer soepel en geschikt voor gebruik op blote voeten. Massaranduba heeft een donkere roodbruine kleur, waardoor het de naam "Beefwood" in het Engels of "Horseflesh-Holz" in het Duits heeft gekregen. Het hout is zeer homogeen en heeft een fijne structuur.

Massaranduba - Hard en duurzaam

Het Massaranduba hout is zo zwaar dat het niet gaat drijven. Met zijn hoge dichtheid behaalt het topwaarden op het gebied van duurzaamheid en schimmelresistentie. Het glad geschaafde oppervlak is bijzonder soepel en zeer geschikt voor blote voeten.

Een zwak punt van de houtsoort is echter het enige bevredigende uithoudingsvermogen. Om kromtrekken te voorkomen dient het hout technisch gedroogd te worden. Kortere en smallere stukken massief hout, zoals jij bij houten tegels of gebruikt met verlijmd hout zijn geen probleem. Langer en breder massief hout heeft daarentegen vaak de neiging tot matige kromtrekken.

Massaranduba - Fruit en Latex

Massaranduba wordt voornamelijk gedistribueerd in het Amazonegebied van Brazilië en in Peru. Een in Guatemala gevonden ondersoort, de Manilkara zapote, wordt gebruikt om latex en het basismateriaal voor kauwgom te maken.

De Balata-boom, waarvan het Massaranduba-hout afkomstig is, bereikt een hoogte van 30 meter en een stamdiameter van 130 centimeter. Het vruchtvlees van de bessen is eetbaar en heeft een zoete smaak.

Bronnen: Wikipedia, Tropix