Oorsprong |
noordelijk naar centraal Zuid-Amerika |
bulkdichtheid |
0,9-1,11 g / cm³ |
duurzaamheidsklasse |
1 |
radiale krimp |
0,33% |
Tangentiële krimp |
0,44% |
hout kleur |
donker roodbruin |
houtstructuur |
homogeen met fijne textuur |
Gebruik |
Constructiehout, vlonderhout |
Massaranduba is een zeer zware en harde houtsoort uit Zuid-Amerika. Door zijn hoge sterkte is hij bijzonder duurzaam buitenshuis en bestand tegen krassen en splinters. Het oppervlak is glad geschaafd, zeer soepel en geschikt voor gebruik op blote voeten. Massaranduba heeft een donkere roodbruine kleur, waardoor het de naam “Beefwood” in het Engels of “Horse Meat Wood” in het Duits heeft gekregen. Het hout is zeer homogeen en heeft een fijne structuur.
Massaranduba - Hard en duurzaam
Het hout is zo zwaar dat het niet blijft drijven. Door zijn hoge dichtheid bereikt het topwaarden op het gebied van duurzaamheid en schimmelresistentie. Het glad geschaafde oppervlak is bijzonder soepel en zeer geschikt voor gebruik op blote voeten.
Een zwak punt van de houtsoort is echter het enige bevredigende uithoudingsvermogen. Om kromtrekken te voorkomen dient het hout technisch gedroogd te worden. Kortere en smallere stukken massief hout, zoals jij bij houten tegels of gebruikt met verlijmd hout zijn geen probleem. Langer en breder massief hout heeft daarentegen vaak de neiging tot matige kromtrekken.
Massaranduba - Fruit en Latex
Massaranduba wordt voornamelijk gedistribueerd in het Amazonegebied van Brazilië en in Peru. Een in Guatemala gevonden ondersoort, de Manilkara zapote, wordt gebruikt om latex en het basismateriaal voor kauwgom te maken.
De Balata-boom, waarvan het Massaranduba-hout afkomstig is, bereikt een hoogte van 30 meter en een stamdiameter van 130 centimeter. Het vruchtvlees van de bessen is eetbaar en heeft een zoete smaak.