Houtlexicon Houtsoorten

Kiefer

[Kaak]; [Pinus sylvestris]; Handelsnamen: gewone den (DE); grove den (CH), pino silvestre (ES, IT); Baltisch sequoia, grenen(NL)

Kiefer

Oorsprong

Europa, van oost naar Siberië; Klein-Azië

bulkdichtheid

510-550kg/m

duurzaamheidsklasse

3-4

radiale krimp

0,15 - 0,19%

Tangentiële krimp

0,25 - 0,36%

hout kleur

geelachtig tot roodachtig bruin

houtstructuur

rechte korrel

Gebruik

Meubelhout, vloeren, in de pulp- en papierindustrie

De inheemse den, boom van het jaar 2007, is na de spar de belangrijkste boomsoort in Duitsland, met 24% van het bos en 21% van het houtaanbod. Het matig zware hout vormt een goed gedefinieerde groep samen met zwarte den en enkele dennen uit Noord-Amerika en Oost-Azië. Pijnbomen komen voornamelijk voor op het noordelijk halfrond en gedijen goed in koele, vochtige klimaten. Wereldwijd worden pijnbomen gekweekt in geschikte klimaten, vooral in Korea en Japan, waar ze kracht, een lang leven en geduld vertegenwoordigen. Pijnbomen zijn wereldwijd belangrijk in de bosbouw omdat ze niet veeleisend zijn en goed groeien. De monocultuur van grove den in Midden-Europa leidt echter tot gevoeligheid voor bosbranden en insectenplagen, wat op de lange termijn kan leiden tot bodemuitspoeling en verzuring. Naast de grove den komen de zwarte den, de bergden en de steenden van nature voor in berggebieden.

Dennenhout, afkomstig van de inheemse den, de belangrijkste commerciële boomsoort van Duitsland, wordt gekenmerkt door witachtig spinthout en geelachtig tot roodbruin, donkerder wordend kernhout. De heldere structuur ontstaat door de overgang van licht vroeg hout naar donkerder laat hout. Het rechtkorrelige, harsrijke naaldhout kan op verschillende manieren worden gebruikt: voor de bouw, vloeren, trappen, meubels, gevels en meer. De verwerking vergt weinig inspanning en er kunnen harsproblemen optreden. Dennenhout wordt ook gebruikt in de papierindustrie en als brandhout. In China symboliseert de pijnboom een ​​lang leven; in Maine is het een staatssymbool. De zaden dienen als voedsel, terwijl de hars wordt gebruikt voor steenslag en het maken van pek.

Bronnen: Wikipedia, Hout van de specialist (GD Wood)