Houtlexicon Houtsoorten

Ipe Lapacho

[I pe La pa cho]; [Tabebuia serratifolia]; pau d'arco (BR); groenhart (SR, NL); guayacán polvillo (CO); ébène verte (GF, F); booghout

Ipe Lapacho-oppervlak

Oorsprong

Noord tot centraal Zuid-Amerika

bulkdichtheid

1,2 g / cm³

duurzaamheidsklasse

1

radiale krimp

0,25%

Tangentiële krimp

0,41%

hout kleur

bruin tot olijfgroen

houtstructuur

fijnporig en dicht

Gebruik

vlonder hout

Ipe is de naam voor het hout van verschillende Zuid-Amerikaanse boomsoorten. De bomen van het ondergeslacht Lapacho in deze familie produceren een zeer hard en zwaar hout van hoge kwaliteit. Het heeft een zeer hoge weerstand tegen houtaantastende schimmels en zeer goede technische eigenschappen. Qua maatvastheid en het risico op versplintering is Ipe Lapacho het enige hout dat de uitstekende waarden van teak kan benaderen.

Goed maar bedreigd

Vanwege de hoge kwaliteit werd Ipe in het verleden veel gekweekt. De loofboom, door de inheemse bevolking aangeduid als de "levensboom", is in veel regio's al volledig verdwenen uit de oerbossen. De enorme impact heeft sommige Latijns-Amerikaanse landen ertoe aangezet om de boom onder speciale bescherming te plaatsen. Het merendeel van de landen ontzegt de lapachoboom echter deze speciale bescherming en is daarom nog steeds verkrijgbaar op de Europese markt.

Geen bebossing van Ipe Lapacho

Tot nu toe is er geen Ipe-hout beschikbaar dat afkomstig is van duurzame herbebossingsprojecten. Daarom heeft de grote vraag een directe impact op de bevolking in de oerbossen. Een alternatief voor Ipe is de houtsoort Cumaru.

Meer dan alleen hout

De binnenbast van de lapachoboom wordt al sinds de Inca's gebruikt om thee te zetten. Er wordt gezegd dat het tal van helende effecten heeft.

Bronnen: Hout ABC GD hout, Tropix, Wikipedia