Hout Lexicon Itauba

Itauba

[I ta u ba]; Mezilaurus spp. (M.itauba, M.lindaviana); itauba, louro itauba (BR); taoub jaune (FG); Kaneelhout (MKB)

Itauba Wood Lexicon

Oorsprong

Noord tot centraal Zuid-Amerika

bulkdichtheid

1070 kg / m³

duurzaamheidsklasse

1

Druksterkte u12-15

60-75N/mm²

Buigsterkte u12-15

80-130N/mm²

Elasticiteitsmodulus (buigen) u12-15

12-300 N/mm²

Elasticiteitsmodulus (buigen) u12-15

12-300 N/mm²

Hardheid (JANKA) ⊥, omgerekend

5,0-7,5 kN

Hardheid (BRINELL) ⊥ tot vezel u12-15

23-31N/mm²

Tangentiële krimp

4,3%

hout kleur

geelbruin tot donkerbruin

houtstructuur

fijnporig en dicht

Gebruik

vlonder hout

Itaúba, van het geslacht Mezilaurus en de familie Lauraceae, wordt gekenmerkt door uitstekende natuurlijke duurzaamheid en sterktewaarden. In tegenstelling tot andere Laurazeen-houtsoorten ligt de nadruk hier minder op het aroma. Hoge dichtheid, polyterpenen en flavonoïde ingrediënten geven het hout zijn robuuste eigenschappen. De toegenomen vraag, vooral op het gebied van tuin- en landschapsarchitectuur, onderstreept het belang van Itaúba in de houtindustrie, ondanks het beperkte verspreidingsgebied. Deze houtsoort is gecertificeerd verkrijgbaar en krijgt steeds meer mondiale aandacht.

Het is een middelbruin tot geelbruin hout met enkele opvallende kleurafzettingen en maakt indruk met zijn vettige teakachtige oppervlak. Wanneer het nat is, is de verwerking ongecompliceerd, terwijl wanneer het hout droog is, het hoge silicagehalte de levensduur van de snijkanten van het gereedschap kan beïnvloeden. Geschaafde oppervlakken zijn fluweelzacht, maar vereisen scherp gereedschap. Voor een goede nagelvastheid zijn voorgeboorde gaten nodig vanwege de hoge hardheid. Drogen vereist zorg, omdat krimpspanningen de neiging hebben om vervorming en scheuren te veroorzaken.

Door zijn positieve technische eigenschappen geniet het hout een steeds grotere populariteit in de terrasbouw. Naast het gebruik als onderconstructie wordt het ook gebruikt als vlonderplank, waarbij in het zichtbare gebied af en toe donkere, vlekkerige verkleuringen optreden als gevolg van opslag van donkere kernmaterialen in de levende boom. Deze worden echter bij verwering grijs en passen zich aan de rest van de houtkleur aan.

Bronnen: Hout ABC GD hout