Houten Lexicon Betterwood technische termen

FSC®

De Forest Stewardship Council (FSC®®) is een internationaal bosbouwcertificeringssysteem dat garandeert dat hout- en papierproducten afkomstig zijn uit verantwoord beheerde bossen.

Het FSC®®-zegel is inmiddels een van de meest gerenommeerde zegels op het gebied van duurzaamheid en mag op houtproducten worden gedrukt, mits gecertificeerd is dat het product voldoet aan de strenge richtlijnen voor de bescherming van werknemers, de lokale bevolking, enz biodiversiteit en het milieu werd verbouwd en geoogst. Met FSC®® producten kan de hele winkelketen (zie Keten van bewaring) – van bosbouw tot detailhandel – moeten gecertificeerd en gekeurd zijn.

Bescherming door gebruik

Het principe is bescherming door gebruik: de belangrijkste oorzaak van de vernietiging van het regenwoud is de vervanging ervan door landbouw. Door FSC-gecertificeerd hout te kopen kunnen mensen in de tropen leven van duurzame bosbouw. Het bos wordt hun levensonderhoud en daarom de moeite waard om te beschermen.

FSC-100%

Hout met het FSC 100%-keurmerk wordt regelmatig onderworpen aan onafhankelijke controles en is afkomstig uit bossen die juist door het beheer ervan duurzaam behouden blijven. Hout zonder FSC-certificaat kan legaal zijn, maar is altijd afkomstig van kaalslag