Houtlexicon Houtsoorten

Fichte

[Vuren]; [Picea abies]; Handelsnamen Europese spar, Noordse spar, rode spar, rode spar, Baltisch vurenhout, spar

Woordenboek van sparrenhout

Oorsprong

Europa, Rusland

bulkdichtheid

0,43 - 0,48 g/cc

duurzaamheidsklasse

4 (beetje permanent)

radiale krimp

4,1%

Tangentiële krimp

8,7%

hout kleur

lichtroze tot lichtgeel

houtstructuur

Jaarringen duidelijk gestructureerd

Gebruik

Constructiehout, cellulose, saunahout, terrashout (geïmpregneerd)

Vurenhout is een van de belangrijkste houtsoorten in de Duitse houthandel en de belangrijkste Duitse houtleverancier. Een derde van het bosareaal in Duitsland is bedekt met sparren. Als een van de goedkoopste Europese houtsoorten wordt het gebruikt als pulp voor de papierproductie, als pallethout of constructiehout. Door zijn lage weerstand (klasse 4) kan het pas na impregnering als vlonderhout gebruikt worden

De Duitse plantageboom

Elke derde boom in Duitsland is een spar. Net als weegbreehout in de tropen, wordt spar ook in Europa meestal onder zwaar gecultiveerde omstandigheden geplant. Een sparrenbos staat meestal in de rij. Door regelmatige uitdunning is de bosbodem nauwelijks bedekt met oude begroeiing. De bomen groeien relatief snel voor de gematigde klimaatomstandigheden.

Vurenhout is verreweg het meest gebruikte bouw- en constructiehout in de civiele techniek. Het mag echter niet zonder bescherming buitenshuis worden gebruikt, omdat het niet erg duurzaam is.

Vuren vlonderplanken

Ondanks zijn slechte buitenduurzaamheid, wordt vurenhout ook aangeboden als een zeer goedkope vlonderplank. Om ervoor te zorgen dat het hout 5 tot 8 jaar meegaat, is het onder druk behandeld. Daarna heeft het meestal een groenachtige kleur. Naast de lage weerstandsklasse spreken de sterke hars van het hout en de neiging tot splinteren tegen buitengebruik.

Bronnen: GD hout, Wikipedia, Cirad Tropix 7

[wd_asp id = 1]