Houtlexicon Houtsoorten

Esche

[Esch·sche];[Fraxinus excelsior]; Handelsnamen: Common Ash of High Ash, Ash (EN), Fresno (ES)

As – dwarsdoorsnede en tangentieel oppervlak
Oorsprong Europa, Midden-Oosten, Noord-Amerika
bulkdichtheid 0,45-0,69-0,86 g / cm³
duurzaamheidsklasse 5
druksterkte 20-44-68 N/mm²
buigsterkte 49-102-178 N/mm²
Differentiële krimp (radiaal) 0,17-0,21%
Differentiële krimp (tangentieel) 0,27-0,38%
pH ≈ 5,8
hout kleur lichtgeel
houtstructuur meerrijig, grote vroege houtporiën, geen afwisselende kronkelgroei
Gebruik Interieur, dynamisch belaste onderdelen zoals sportuitrusting, gereedschapshandvatten, ladders, bootriemen en muziekinstrumenten

De es, een belangrijke houtsoort in Noord-Amerika en Europa, is een van de facultatieve kernhoutproducenten. De kleurkern kan zich pas later ontwikkelen, meestal na 40 jaar, door externe factoren zoals blessures. Met zijn lichte kleur en ringporige structuur is essen een belangrijke bron van decoratief hout. De es bereikt een hoogte tot 40 m en een stamdiameter van 2 m, met een maximale leeftijd van ongeveer 250-300 jaar. De gewone es komt oorspronkelijk uit Europa en is een van de hoogste loofbomen. Het wordt aangetroffen in bosgemeenschappen op nattere of drogere locaties. Essenhout, een edele hardhoutsoort, wordt gewaardeerd voor gereedschapshandvatten, sportartikelen en gebogen onderdelen. De wijdverbreide assterfte sinds de jaren negentig, veroorzaakt door de schimmel Hymenoscyphus fraxineus, heeft deze belangrijke boomsoort echter bedreigd.

Ook in Noord-Amerika en Europa is het een belangrijk hardhout en wordt gekenmerkt door het brede, witgele spinthout (tot 19 cm) en het lichtgele kernhout. Met de mogelijkheid van een optionele kleurkern die varieert van grijsbruin tot olijfgroen, toont de es een indrukwekkende verscheidenheid aan kleuren. Het structureel rijke hout met ringporiën is hard, elastisch en gemakkelijk om mee te werken. Het is geschikt voor diverse toepassingen zoals decoratief fineer, vloeren, trappen en meubels. Het drogen gebeurt zacht, waardoor scheuren worden voorkomen. Vanwege de lage natuurlijke duurzaamheid wordt essenhout voornamelijk binnenshuis gebruikt. Het is ideaal voor dynamisch belaste onderdelen zoals sportuitrusting, gereedschapshandvatten en muziekinstrumenten. Thermische modificatie kan de duurzaamheid verbeteren en maakt gebruik buitenshuis mogelijk. De gewone es bereikt een hoogte tot 40 m en staat bekend om zijn rechte stamas. Waaiervormige takken en lineaire scheuten kenmerken de groeiwijze.

Ash-afsterving begon in Polen in de jaren negentig en verspreidde zich over Europa, inclusief Zweden, Oostenrijk, Duitsland en Denemarken. De ziekte wordt veroorzaakt door de schimmel Chalara fraxinea en vertoont symptomen zoals dode plekken, verwelking en bladverlies, wat leidt tot boomsterfte. In Denemarken zal in 1990 minstens 2013% van de essen aangetast zijn. De schimmel, oorspronkelijk uit Azië, bedreigt de Europese essen. Onderzoekers zijn op zoek naar resistente rassen. 

De es wordt in de Noordse mythologie vereerd als de wereldboom Yggdrasil en staat al sinds de oudheid bekend om zijn medicinale doeleinden. Asbladeren werden door Hildegard von Bingen aanbevolen voor diuretische thee. In de mythologie stammen mensen af ​​van de es, en deze speelt een centrale rol als Yggdrasil.

Bronnen: Wikipedia , Hout van de specialist (GD Wood)