Houtlexicon Houtsoorten

Bambus

[Bamboe]; [Bambusoideae]; Handelsnaam Bamboo (D), Bamboo (GB), Bamboo (FR)

Bamboe hout Lexicon

Oorsprong

vooral Azië

bulkdichtheid

kA

duurzaamheidsklasse

1-3

radiale krimp

kA

Tangentiële krimp

kA

hout kleur

lichtgeel

houtstructuur

grove poriën

Gebruik

inclusief terrasplanken, snijplanken

Botanisch behoort de plant tot de grasfamilie. Een houtachtig materiaal kan alleen worden verkregen via een complex technisch proces. Daarom is een vergelijking van bamboe in zijn natuurlijke staat met andere houtsoorten nauwelijks mogelijk. Alleen het materiaal dat ontstaat nadat het zijweefsel van de bamboestokken is uitgesneden, gedroogd en aan elkaar gelijmd, kan worden geanalyseerd. Door de verschillende technische processen kunnen bamboeproducten echter heel verschillende eigenschappen hebben.

Het gebruikelijke proces voor het maken van houtachtige producten uit bamboe werkt als volgt: de staven worden in de lengte gescheiden en de resulterende latten worden tot panelen geperst. Deze stof heeft een hoge dichtheid.

Bamboe heeft bij juiste droging een goede vormvastheid Verschillende droogprocessen (hete stoombehandeling) geven een lichtbruine variant van het normale lichtgele basismateriaal. Ondanks de hoge dichtheid is bamboe niet weerbestendig en tot nu toe niet geschikt voor buitengebruik.

In het fabricageproces wordt getracht de duurzaamheid en maatvastheid van bamboe te vergroten en een goede kwaliteit als vlonderhout te bereiken. Tot nu toe is er echter geen langdurige ervaring met het materiaal om betrouwbare uitspraken te doen over duurzaamheid en krimp. Bij de analyse van de technische eigenschappen moet ook rekening worden gehouden met de gebruikte lijm.

Bronnen: Wikipedia