Houtlexicon Houtsoorten

acacia

[Acacia]; verzameling voor zwarte sprinkhaan [Robinia pseudoacacia]; Handelsnamen valse acacia, Robinia valse acacia (GB)

Oorsprong

VS, Zuidoost-Europa

bulkdichtheid

0,69 - 0,79 g/cc

duurzaamheidsklasse

1-2

radiale krimp

4,4%

Tangentiële krimp

6,9%

hout kleur

geelachtig olijf tot bruin

houtstructuur

opvallend gestructureerd

Gebruik

Houten tegels, werkbladen, terrashout

In de Duitse handel is acacia het hout voor massaproducten in het tuinhoutsegment, omdat het erg goedkoop en relatief duurzaam is. Speciaal als houten tegels en werkbladen het hout wordt aangeboden. In de regel is dit niet het echte acaciahout uit Afrika, maar robinia, die oorspronkelijk in Noord-Amerika groeit, maar nu ook in Zuidoost-Europa wordt aangeplant.

Robinia – De valse acacia

Wie in Duitsland acacia koopt, koopt meestal robinia. Het feit dat de botanisch onjuiste naam "acacia" in Duitsland de overhand heeft gehad, is te wijten aan de visuele gelijkenis van de bomen. Botanisch gezien hebben beide soorten nauwelijks iets gemeen en delen ze niet eens dezelfde geslachtsfamilie. Aangezien het echte acaciahout uit Afrika nauwelijks te vinden is op de Europese markt, gaat dit artikel over de nep-acacia, die terecht Robine zou moeten heten.

Acacia – voor- en nadelen

De platte acacia is een van de weinige boomsoorten die ook in Europa groeit en buiten toch een goede houdbaarheid bereikt. Omdat de boom, die zijn oorsprong vindt in de VS, zeer zuinig is met zijn locatie, heeft hij zich zeer wijd verspreid in Europa en verdringt hij steeds meer de inheemse houtsoorten.

Een zwak punt van de valse acacia is het hoge risico op kromtrekken, barsten en versplinteren. Het drogen moet zeer langzaam verlopen zodat het hout niet kromtrekt. Desalniettemin kan er buiten meer kromtrekken optreden bij acaciahouten tegels en ook bij werkbladen binnenshuis.

Bronnen: Wikipedia, hout uit de lade, Tropix Cirad 7