Houtlexicon Houtsoorten

abachi

[aba chi]; [Triplochiton scleroxylon]; Handelsnaam Abachi (D, NL), Obeche (GB, F)

Oorsprong

tropisch West- en Centraal-Afrika

bulkdichtheid

0,35 - 0,49 g/cc

duurzaamheidsklasse

5

Differentiële radiale krimp:

0,10 - 0,11%

Differentiële krimp tangentieel

0,18 - 0,22%

hout kleur

fel geel

houtstructuur

poreuze structuur

Gebruik

inclusief saunabanken

Abachi komt uit de tropische gebieden van West-Afrika. De belangrijkste producenten van abachistammen zijn Kameroen, Nigeria, Ivoorkust en Ghana. De abachiboom kan een hoogte bereiken tot 55 m, een takvrije stamlengte van 25 m en een diameter van 0,9 m - 1,5 m.

Abachi kenmerkt zich door zijn relatief lichte en zachte hout met een gemiddeld stortgewicht van 390 kg/m3 en een vochtgehalte van 12%.

Maatvast naaldhout

De lage hardheid volgens Janka van 1900 N en de hoge maatvastheid, doordat abachi een lage radiale en tangentiële krimp heeft bij een houtvochtgehalte van 12% (wiel 1.1% / tan 2.4% -> ziet er stabiel uit) maakt abachi een houtsoort met een zeer hoog uithoudingsvermogen.

De relatie tussen spanning en rek, waardoor de kracht op de elasticiteit van het hout inwerkt, wordt gegeven in Abachi met een MOE van 6700 N/mm2 en de buig- en druksterkte totdat breuk de hoogste is. MOR wordt gegeven als 57 N/mm2.

Lage duurzaamheid

De duurzaamheidsklasse door Abachi is in "Klasse 350" volgens DIN-EN 2-5. Aangezien de hoogste duurzaamheidsklasse "Klasse 1" is, wordt de geproduceerde Abachi voornamelijk binnenshuis gebruikt. Omdat Abachi buiten zeer snel wordt aangevallen door insecten en schimmels.

Het kernhout is relatief hard en kan minerale insluitsels bevatten.

Voor sauna, meubels en muziek

In de saunaruimte wordt Abachi vaak gebruikt voor houten banken en andere accessoires vanwege het vermogen om snel omgevingsvocht op te nemen. Abachi wordt ook veel gebruikt als verborgen hout in de meubelbouw vanwege de hoge maatvastheid en gemakkelijke verwerking. Abachi wordt zelfs gebruikt bij het maken van instrumenten bij het bouwen van piano's of orgels (orgelpijpen). Abachi wordt ook verwerkt als fineer.

Vers geklopte abachi (nat) heeft een vieze geur, sommigen zeggen dat het ruikt naar sokken die meerdere keren zijn gedragen. Het hout verliest deze geur dan tijdens het droogproces.

Bronnen: Tropix, GD hout, Wikipedia