Ipe Lapacho-boom

Ipé – een bedreigde houtsoort

Volgens informatie van het Federaal Agentschap voor Natuurbehoud zou het populaire terrashout Ipé binnenkort officieel kunnen worden geclassificeerd als een bedreigde houtsoort. Op initiatief van enkele Latijns-Amerikaanse landen is er discussie over het opnemen van het hout van het ondergeslacht Lapacho op de lijst van de Washington Convention on Endangered Species (CITES) Vermelding.

De sterke vraag van de afgelopen jaren heeft geleid tot een massale vernietiging van de roze en geel bloeiende boom in de Zuid-Amerikaanse tropische bossen. Zelfs vandaag de dag is het hout uit duurzame bosbouw nauwelijks meer beschikbaar omdat het al ernstig bedreigd is.

Vanaf 23 mei 2019 vindt de volgende Conferentie van de Partijen bij de Washington Convention on International Trade in Endangered Species plaats in Colombo. Mocht Ipé hier onder bescherming komen te staan, dan duurt het waarschijnlijk nog enkele maanden voordat de eis EU-recht wordt.

Voor de conventionele houthandel is de notering van Ipé (voor ipe binnenkomst in het houtlexicon) is belangrijk, aangezien het hout waarschijnlijk niet meer via de reguliere route in de Europese Unie zal worden ingevoerd.

Betterwood heeft geen vlonders of andere producten van Ipé in het assortiment, omdat de boom al jaren als bedreigd wordt beschouwd. Beschouwd als goede alternatieven voor Ipé Cumaru of teakhout, die ook de hoogste weerstandsklasse bereiken (minimaal 25 jaar duurzaamheid buitenshuis).


Schrijf een reactie

Winkelwagen delen