stenen tegels

CONSULTATIE » TERRASPLANKEN » Steen of beton

Houten terras op steen of beton

Een houten terras kan meestal zonder veel moeite op een bestaand stenen terras worden gebouwd. Voorwaarde is dat individuele gebieden niet zijn ingestort. Kleine oneffenheden daarentegen zijn in veel gevallen probleemloos en kunnen worden geëgaliseerd.

Fundering van een houten terras op beton of steen

wortelvlies

Als er onkruid tussen de stenen tegels groeit, moet u vliesdoek leggen. Bij een gesloten betonnen ondergrond is dit natuurlijk niet nodig.

stenen tegels of beton

Dit is de bestaande vloer. Het water zou hier al goed moeten weglopen. Oneffenheden kunnen worden geëgaliseerd met behulp van terraspads of sokkels.

Grond stevig maar doorlatend voor water

Als er planten door de gaten in de stenen groeien, raden we aan om wortelvlies over het hele oppervlak te leggen. Op een gesloten betonnen ondergrond is natuurlijk geen onkruidbestrijdingsmat nodig.

Vervolgens worden tussen de onderconstructiebalken en de stenen of betonnen vloer terraspads van rubbergranulaat geplaatst. Terrasmatten vervullen twee belangrijke functies:

  1. Ze zorgen ervoor dat de onderconstructie over de lengte geen waterkering vormt. Terraspads worden ongeveer om de 50cm onder de onderconstructie geplaatst en creëren zo een spleet tussen de vloer en onderconstructie en kan regenwater doorstromen.
  2. Terrasmatten voorkomen ratelende geluiden bij het later betreden van het terras. Door het zwel- en krimpgedrag van het hout is er in de loop van de seizoenen een lichte kromming in het millimeterbereik. Dit is volkomen onproblematisch, maar kan tot hinderlijk geratel leiden als je geen rubberkorrels gebruikt om de voetstappen te dempen.

Voetstukken voor hogere constructie en hoogteverstelling

Indien een hogere bouwhoogte gewenst is, kunnen in hoogte verstelbare terrasvoeten als steunen op het bestaande stenen terras worden verdeeld. De posities hiervoor zijn afhankelijk van de overspanning van de betreffende onderbouw. Bij een dergelijke variant vallen de terraspads weg.

De onderbouw wordt rechtgetrokken met een waterpas en richtplank. Oneffenheden kunnen worden gecompenseerd met extra terraspads, schrootplanken of door het aanpassen van de terrasvoeten.

Onderbouw op sokkels en vlies

Onze onderbouw

ab 9,64 

ab 7,26 

ab 9,23