Handkreissäge

CONSULTATIE » TERRASPLANKEN " zaagblad

Hoe vind ik het juiste zaagblad?

Hardhout stelt bijzondere eisen aan het gebruikte gereedschap. Vooral bij het zagen kan de juiste keuze van het zaagblad cruciaal zijn en het leggen veel gemakkelijker maken.

Formaat Materiaal aantal tanden tandvorm

Welk formaat moet mijn zaagblad hebben?

In de regel wordt het formaat van cirkelzaagbladen als volgt gespecificeerd: Ø diameter x Ø boring (bevestiging voor de zaag) en aantal tanden,               Bijv.: Ø 210 mm x 30 mm x 60 tanden.

Bij handcirkelzagen en invalcirkelzagen wordt de grootte van het zaagblad bepaald door de behuizing van het betreffende model. Ook het gat voor het zaagblad is gespecificeerd. Door gebruik te maken van een verloopring is er in ieder geval enige flexibiliteit in de boring (zaagbladhouder), controleer anders eerst welk formaat uw zaag voorschrijft voor het zaagblad.

Vooral bij Accu cirkelzagen bieden zichzelf aan dunnere zaagbladen Aan. Door de dunnere constructie wordt er minder energie verbruikt met even goede snijresultaten. Dit wordt ook wel aangeduid als dunne sectie. Deze zaagbladen kunnen ook gebruikt worden met "gewone" cirkelzagen.

 

Overzicht zaagbladen
HM zaagblad

Van welk materiaal moet mijn zaagblad zijn?

Aanbevolen voor het zagen van hardhout Carbide (HM)-Zaagbladen. In tegenstelling tot chroom-vanadium (CV) zaagbladen, zijn de tanden hierop bevestigd/gesoldeerd op het "masterblad" en bestaan ​​uit een hardmetaal of een diamantmateriaal. Deze zijn veel beter bestand tegen hitte en hebben een aanzienlijk lagere naslijpbehoefte dan puur CV- of zelfs HSS-staal en kunnen meestal ook spijkers in het hout aan.

HM zaagbladen worden vaak ook wel HW (hardmetaal) geleid en hebben dit ook door de combinatie van de twee materialen (het duurdere materiaal wordt alleen gebruikt voor de tanden). beste prijs-kwaliteitverhouding.

Welk aantal tanden is geschikt voor het zaagblad?

Het aantal tanden op het zaagblad bepaalt enerzijds de zaagkwaliteit en anderzijds de voedingskracht bij het zagen, dwz hoeveel hout er met één tand wordt “verwijderd”. Doorslaggevend hierbij is dat het aantal tanden altijd gezien moet worden in verhouding tot de grootte van het zaagblad. 

aantal tellen

Heb ik een laag of hoog aantal tanden nodig?

Bei einer laag aantal tanden Er is minder (aanvoer)kracht nodig omdat de tanden groter zijn en grotere spanen verwijderen. Bovendien zijn grotere tanden minder vatbaar voor verstopping. Deze zijn echter ook grover in vergelijking en zorgen voor een slechtere doorsnede. Een lager getal werkt bijvoorbeeld goed voor zaagsneden langs de nerf van het hout. Het doorsnedebeeld is echter nogal ruw.

Een hoger aantal tanden Omgekeerd leidt dit tot een schonere snede, hoewel er meer (aanvoer)kracht nodig is omdat er minder hout met de tanden wordt verwijderd. Vooral bij schulpzagen bestaat het risico dat de zaag verstopt raakt. Fijnere tanden zijn echter zeer geschikt voor doorsneden.

Het juiste aantal hardhoutsoorten voor terrasbouw

Voor tropisch hardhout zoals we dat in voorraad hebben, moet het zaagblad een gemiddeld tot hoog aantal tanden hebben. Dit geeft u een relatief schone dwarsdoorsnede van de planken wanneer u ze aan het einde doorzaagt. Aan de andere kant heb je nog voldoende voedingskracht om een ​​plank in de lengte te splijten. Dit kan gebeuren als uw terras niet alleen met hele planken kan worden bedekt of als u de planken voor de bekleding smaller moet maken. 

 

gratis knippen

Wat betekent vrije snede voor zaagbladen?

Onder gratis knippen verwijst naar de eigenschap van zaagbladen dat de tanden breder zijn dan het hoofdblad. Dit wordt bereikt door ofwel bredere tanden te plaatsen (HM-zaagbladen) of door de tanden af ​​te stellen (CV-zaagbladen).

Dit zorgt voor minder wrijving en warmte bij het zagen, aangezien alleen de tanden bij het zagen in contact komen met het hout. Dit voorkomt ook dat het zaagblad tijdens het zagen vast komt te zitten in de zaagsnede (zie afbeelding). Het voordeel van bredere "gezette" tanden ten opzichte van gezette tanden is de langere levensduur (minder slijpwerk). Daarom hebben vooral bij hardhout bredere tanden de voorkeur boven de gezette versie.

 

Welke tandvorm is de juiste voor hardhout?

Er zijn verschillende soorten tandvormen en hun plaatsing op het blad. De meest voorkomende tandvormen op HM-zaagbladen zijn bijvoorbeeld wisseltanden, trapeziumvormige tanden of trapeziumvormige platte tanden. De juiste tandvorm is afhankelijk van de toepassing. 

Voor het zagen van tropisch hardhout in terrasbouw adviseren wij de alternatieve tand als de tandvorm van het HM-zaagblad. Door het onderling slijpen van de tanden wordt elke individuele tand minder zwaar belast. Dit resulteert in een langere levensduur (minder vaak naslijpen) en soepeler lopen bij het zagen. Bovendien leiden de geprononceerde punten van de tanden tot een hoge snijkwaliteit, zowel bij dwars- als langssnedes.

alternatieve tandpositie

Plan nu gratis een houten terras.

Wij bezorgen u een legplan en een offerte met alle toebehoren en transportkosten. Ook kunnen wij extra's zoals bouwhoogte of terrastreden voor u plannen.

terrasplanner

Onze accessoires voor de onderbouw

ab 1,10 

ab 13,95 

23,95 

( 2,40  / 1 meter)