bouw een houten dek

CONSULTATIE » TERRASPLANKEN " bouwen

Hoe plaats ik de vlonderplanken?

De onderbouw staat. Nu kom je bij het zichtbare deel van je houten terras: de vlonderplanken. Hier leest u hoe u de vlonderplanken zaagt en legt.

Let op de boven- en onderkant

Houd er voor het leggen rekening mee dat de vlonderplanken een boven- en onderkant hebben. De bovenzijde kenmerkt zich doordat deze zo min mogelijk onvolkomenheden heeft. Beide zijden kunnen echter vaak als bovenzijde worden gebruikt. Als je geen van beide kanten wilt gebruiken, neem dan contact met ons op voordat je de plank verwerkt.

Besteed aandacht aan de boven- en onderkant van de vlonder

Houd afstand tot huismuren

De vlonderplanken worden over de onderconstructie gelegd. Begin aan de rand van het terras door de eerste plank op de onderconstructie te schroeven. Als je de vloerplanken parallel aan de huismuur legt, begin dan bij de huismuur. Zorg voor een afstand van minimaal 15-20 mm tussen de vlonder en vaste constructies (huismuren, gesloten balustrades of terrasranden) om ventilatie van het terras van onderaf te garanderen. Anders kan gemakkelijk wateroverlast optreden, waardoor de levensduur van het dek wordt verkort en het risico op kromtrekken toeneemt.

Gesneden vlonderplanken

De vloerdelen hebben catalogusafmetingen. Dit betekent: planken kunnen enkele centimeters langer zijn dan aangegeven. Dit geeft u de mogelijkheid om frisse voorranden te knippen zonder lengteverlies. Eindscheuren kunnen dus door snijden worden verwijderd. Bij een doorlopende plaatsing (zonder verlijming) is het ook mogelijk om de planken te leggen zoals geleverd en een geleide eindzaagsnede aan het einde van het terras te maken en de uitstekende plankuiteinden af ​​te stellen. Bij het leggen in een verband is het noodzakelijk om beide zijden te zagen, omdat de planken niet noodzakelijk een haakse eindsnede hebben.

zaagblad advies

snijranden groeien

Verse snijranden die het gevolg zijn van snijden moeten worden opgenomen BioMaderas De wax aan de voorkant kan in de was worden gezet om het risico op eindscheuren te verminderen.

Definitieve snede aan de rand van het terras

De beste manier om een ​​vlakke afwerking van het terras te bereiken, is na het plaatsen van de vloerplanken met een geleide afwerksnede. Gebruik hiervoor een geleiderail en handcirkelzaag. Ook op vaste constructies kunt u een definitieve snede maken met een invalzaag of schaduwvoegfrees.

Terrasplanken met voegen leggen

De terrasplanken moeten worden gelegd met een uitzettingsvoeg van 5 mm tot 8 mm - afhankelijk van de breedte van de plank en de ventilatie van het terras. Voor terrasplanken met een breedte tussen 50 mm en 90 mm is een voeg van 5 mm voldoende. Terrasplanken met een breedte van 120 mm dienen te worden gelegd met een voeg van 6 mm, vlonderplanken met een breedte van 145 mm dienen te worden gelegd met een voeg van 8 mm. Gebruik geschikte afstandhouders tijdens de montage om een ​​uniform voegpatroon te verkrijgen. Afhankelijk van de houtsoort dient de voeg aan de uiteinden van de planken minimaal 1 mm te zijn.

Cumaru vlonderplanken 90mm, Ibiza

Plan nu gratis een houten terras.

Wij bezorgen u een legplan en een offerte met alle toebehoren en transportkosten. Ook kunnen wij extra's zoals bouwhoogte of terrastreden voor u plannen.

terrasplanner
Teak vlonder 95mm, Zwitserland

Onze accessoires voor de onderbouw

vanaf 1,10 

23,95 

(2,40  / 1 meter)