Terras constructie fout

CONSULTATIE » TERRASPLANKEN " Vergissing

Typische fouten bij terrasbouw

Houten vlonders zijn geen rocket science. Toch zijn er een paar fouten die steeds weer kunnen voorkomen bij het bouwen van een houten terras. Dit is wat ze zijn en hoe je ze kunt vermijden.

Fout: onvoldoende ventilatie

te volgen: Als het terras niet goed van onderaf wordt geventileerd, ontstaat er wateroverlast. Dit kan tot allerlei problemen leiden: vloerplanken kunnen kromtrekken, schroeven kunnen breken en de duurzaamheid van het hout wordt aanzienlijk verminderd als het niet keer op keer goed kan drogen.

oplossing: Plan ventilatieprofiel aan de randen van het terras. Vergroot de bouwhoogte met sokkels of tengellatten. Plan ook voegen met bekleding, gebruik eventueel een geperforeerde plaat in plaats van vloerplaten. Val niet onder een afstand van 1,5 cm tot vaste constructies (huismuur, stoepranden). Het water moet van de ondervloer kunnen weglopen. Dit kan met steenslag, grind en grit of een voldoende helling. Voorkom wateropstoppingen: Creëer luchtruimte onder de onderconstructie met terraspads zodat het water niet wordt geblokkeerd in de stromingsrichting.

geen ventilatie
Schroefclip slechts één keer

Fout: Clips aan beide zijden geschroefd

te volgen: Spanningen in het hout veroorzaakt door temperatuur- en vochtigheidsschommelingen kunnen niet worden geëlimineerd. Dit kan ertoe leiden dat de schroeven breken en overmatig barsten.

oplossing: Clips worden slechts aan één kant van de plank in de onderconstructie geschroefd. De eronder geschoven clip wordt niet in de onderconstructie geschroefd. Hierdoor kan de plank horizontaal bewegen, waardoor de spanning in het hout wordt verlicht. Draai indien nodig de schroeven aan één kant los.

Fout: Te weinig schroeven

te volgen: Door zijn hoge dichtheid kan hardhout een enorme sterkte ontwikkelen. Als de plank te veel speling heeft, kan deze knikken en kromtrekken. Bovendien kunnen de schroeven breken.

oplossing: Schroef de planken aan het begin en einde vast en neem een ​​maximale schroefafstand van 50 cm in acht. Laat de borduiteinden maximaal 8 cm uitsteken.

te weinig schroeven

Fout: Te veel olie

te volgen: Er kunnen plakkerige plekken ontstaan. Zonlicht en vuil kunnen vlekken veroorzaken. Als de olielaag te dik is, kunnen er krassen zichtbaar worden.

oplossing: Olie spaarzaam. Als er al vlekken en plakplekken zijn, maak het terras dan schoon met de terrasreiniger van BioMaderas Reinig om alle olie te verwijderen. Als dit niet werkt: malen. Als het hout droog is, de vloerdelen spaarzaam invetten en op natte plekken polijsten met een katoenen doek.

Fout: onderconstructie van korte duur

te volgen: De onderconstructie is niet zo duurzaam als de vlonder. Bij twijfel moet het terras vernieuwd worden, al zou de vlonder dan wel jaren meegaan.

oplossing: Bovenbekleding en onderconstructie dienen een vergelijkbare levensduur te hebben. De weerstandsklasse geeft informatie over de duurzaamheid van een houtsoort. Bovenbekleding en onderconstructie mogen niet meer dan één weerstandsklasse uit elkaar liggen.

Onderbouw niet duurzaam
Teak vlonder 95mm, Zwitserland

Onze accessoires voor houten terrassen