Snijplank beste hout

CONSULTATIE " snijplanken » beste hout

Het beste hout voor snijplanken

Houten snijplanken worden blootgesteld aan verschillende belastingen. Bij het kiezen van de juiste houtsoort voor je keukenplank moet je vooral letten op duurzaamheid en maatvastheid. De meest populaire houtsoorten voor snijplanken zijn acacia, bamboe, beuken, eiken en teak. Hierbij een overzicht van de eigenschappen van de meest populaire houtsoorten voor snijplanken.

acacia

Wie in Duitsland snijplanken van acacia koopt, krijgt meestal niet de Afrikaanse houtsoort acacia, maar robiniahout. Ondanks deze feitelijk valse verklaring heeft de term acacia de overhand gekregen. De valse acacia heeft een goede duurzaamheid en hardheid voor een Europese boomsoort. De zeer lage prijs is primair verantwoordelijk voor het succes van het hout als hout voor de massamarkt. Helaas heeft het hout de neiging om krom te trekken, te barsten en te splinteren. Daarom is de valse acacia niet de beste keuze voor snijplanken.

Acacia in het bos Lexicon
Bamboe hout Lexicon

Bambus

Eigenlijk is bamboe geen houtsoort maar een gras. Een houtachtig materiaal kan alleen worden verkregen via een complex technisch proces. De stof wordt gescheiden en opnieuw gelijmd. Door de hoge technische factor van de productie zijn er zeer verschillende kwaliteiten. Aangezien er bij de productie veel lijm wordt gebruikt, is de kwaliteit van deze lijm ook bepalend voor een beoordeling van bamboe snijplanken. Bamboe heeft in de regel zeer grove poriën, is hard en heeft de neiging om te kromtrekken, vooral als het in contact komt met water.

Bamboe in het bos Lexicon

buche

De beuk is de meest voorkomende loofboom in Duitsland. Als relatief zwaar en dicht Europees hout is het vergelijkbaar met eiken. Het hout heeft een sterke neiging om te krimpen en snel te barsten en vereist een zorgvuldige en zachte behandeling. Het is daarom niet geschikt als hout voor snijplanken en is alleen als goedkoop alternatief op de markt verkrijgbaar.

Houten Lexicon

eiche

Eiken heeft voor een Europees hardhout een relatief hoge sterkte, vergelijkbaar met beuken. De jaarringen komen duidelijk tot uiting in het eikenhout en geven het hout een decoratieve structuur. Het is vooral populair in interieurontwerp, voor meubels, ramen en deuren. Eiken is slechts in beperkte mate geschikt als hout voor snijplanken, omdat het kan vervormen als het langdurig in contact komt met water.

Houten Lexicon
snijplank hout

Teakhout

Door het hoge olie- en rubbergehalte bereikt teakhout van alle hier beschreven houtsoorten de beste weerstand tegen houtaantastende schimmels. Het oppervlak is bijzonder glad. Mesbladen blijven lang scherp op het hout, omdat het zeer zacht is voor het lemmet. Teak heeft een lage neiging tot kromtrekken en barst of splintert bijna nooit. Het wordt beschouwd als een kostbaar hout van zeer hoge kwaliteit, bij uitstek geschikt voor snijplanken en hakblokken.

Teak in het houtwoordenboek

Inhoudsopgave

Kwaliteit

beste materiaal
beste hout
snijplank of hakblok

Zorg

Snijplank onderhouden
Schone snijplank

Oorsprong

oorsprong
Duurzaamheid

Onze snijplanken