parket formaat

CONSULTATIE » PARKET » Vergelijking van parketformaten

Vergelijking van parketformaten

Parket is niet zomaar parket. Naast de klassieke plank zijn er tegenwoordig veel verschillende soorten parket verkrijgbaar. Hier vindt u een overzicht van de meest voorkomende formaten om u te helpen bij uw keuze. 

lange plank korte plank strip parket

Lange planken, de klassieker met de charme van een oud gebouw

Lange vloerplanken, die ook te vinden zijn onder de termen chateauvloerplanken of landhuisvloerplanken, zijn nog steeds populair. Dit lange plankformaat vind je vooral vaak in oude gebouwen in grote steden, maar ook in oude landhuizen. Vooral in grote ruimtes of lange gangen kunnen de vloerplanken, die vaak meer dan twee meter lang zijn, hun volledige effect ontplooien, terwijl korte vloerplanken hier soms wat verloren lijken. 

Lange planken zijn echter niet altijd goedkoop, zeker niet als massief houten planken. Daarnaast is er de duurdere verzending, aangezien de planken niet zomaar als standaardpakket verstuurd kunnen worden. Daar staat tegenover dat het leggen meestal snel gaat, omdat er niet veel geduwd hoeft te worden en de vloer snel gevuld is. 

landhuis vloerdelen
korte planken

Korte planken, compact en gevarieerd

Korte planken zijn meestal tot een meter lang en kunnen gemakkelijk worden gekocht of in pakketten worden verzonden. Deze korte planken komen goed tot hun recht in kleinere ruimtes, waar het gevarieerde legpatroon van de planken de ruimte een heel eigen karakter geeft.

Het voordeel van dit parket is dat het gemakkelijk te verwerken en te leggen is, aangezien de vloerdelen meestal gewoon in een willekeurige verbinding worden gelegd. Uiteindelijk is elke vloer uniek. 

Strokenparket, het formaat met traditie

Zoals de naam al doet vermoeden, bestaat strokenparket uit losse korte en relatief smalle stukken hout (“stroken”). Als de plank eigenlijk maar uit één stuk hout bestaat, wordt dit ook wel enkelstrooks parket genoemd. Door het kleine en flexibele formaat kunnen met enkelstrooks parket veel verschillende legpatronen worden gerealiseerd, bijvoorbeeld visgraat- of schaakbordpatronen. De traditionele "scheepsvloer" is ook gelegd met strokenparket, dat in rijen naast elkaar is aangebracht maar zonder een bepaald patroon. 

Strokenparket kan ook bestaan ​​uit meerdere aan elkaar geschakelde stroken, er zijn bijvoorbeeld 2 en 3 strokenparket. Hierdoor zijn de planken langer en makkelijker te leggen, maar niet zomaar een legpatroon is hier mogelijk. 

 

 

Ons parket