legpatroon

CONSULTATIE » PARKET " Ondergronds

Op welke vloer wordt een parket van massief houten vloerdelen gelegd?

Naast het kiezen van de houtsoort speelt het kiezen van het juiste legpatroon de belangrijkste rol bij het leggen van uw parket. Elk legpatroon heeft een ander effect en kan de ruimte heel verschillende karakters geven.

Ondervloer voor parket

De ondergrond waarop het parket wordt gelegd, moet vlak, stabiel, schoon en droog zijn. Het mag niet op tapijt worden gelegd.

Als je zwevend legt, is een combinatie van contactgeluidsisolatie en dampscherm tussen de vloerplanken en de ondervloer ideaal. Enerzijds is dit geluiddempend, anderzijds voorkomt het dat restvocht opstijgt en het parket beschadigt. Ook kleine oneffenheden kunnen op deze manier worden gecompenseerd.

landhuis vloerdelen
korte planken

Impactgeluid met verlijmd parket

Vaak wordt aangenomen dat bij volvlaks verlijmd parket geen contactgeluidisolatie nodig is. Er kan immers geen gerammel of beweging in het parket ontstaan ​​doordat er geen ruimte is tussen de parketplank en de vloer. Het contactgeluid wordt hiermee echter niet geïsoleerd en op de vloer eronder hoor je meestal elke stap op de parketvloer.

Kurklaag tegen geluid

Een goede oplossing is het natuurproduct kurk. Een dunne laag kurk kan eenvoudig op de ondergrond worden gelijmd - naast contactgeluidisolatie wordt ook thermische isolatie bereikt. Voor de ruimte zelf betekent dit: deze is beter geluiddicht, er is geen onaangename holle toon en de verwarmingswarmte gaat niet via de vloer verloren.

Voor veilig lopen op het parket en de beste stabiliteit ondanks de seizoensgebonden temperatuurschommelingen, raden wij aan om parketvloerdelen over het gehele oppervlak met lijm te verlijmen.

korte planken

Geschikt voor vloerverwarming

Over het algemeen kunnen parketvloeren op warmwater vloerverwarming worden gelegd. Enige eis: de parketvloerdelen dienen over het gehele oppervlak te worden verlijmd en niet zwevend te worden gelegd.

Inhoudsopgave

Kwaliteit

Vergelijking van parketsoorten
Vergelijking van houtsoorten
Koop online

Ontwerp

Materiaaleisen en afval
bereken de prijs
Vergelijking van parketformaten
legpatroon
ligrichting
Structuur hoogte parket
vloerverwarming

leggen

materiaal lijst
Bereid de ondergrond voor
Leggen en lijmen

Zorg

schuren
oliën en wassen
Schoonmaak

Oorsprong

Duurzaamheid
CO2-voetafdruk

Ons parket