CONSULTATIE » PARKET » BLOESEM

Massief houten parket, samengesteld parket of laminaat?

Er zijn verschillende alternatieven voor een houten vloer: Massief houten vloerdelen, parket of laminaat – wat is de beste houten vloer? Hier leest u meer over de voor- en nadelen van houten vloeren.

Massief houten vloeren vergelijking

Massief houten parket: de onverwoestbare klassieker

  • Voordelen: hoogwaardig massief hout, maximale duurzaamheid
  • Tegens: tijdrovende installatie, hoge aanschafkosten

Een houten vloer van massief houten parket is volledig gemaakt van één massief houtsoort. Hiermee onderscheidt het zich van kant-en-klaar parket, fineervloeren en laminaat, waarbij hoogstens de topslijtagelaag uit echt hout bestaat.

 

Maar het massief hout heeft zijn prijs en is een van de duurdere vloervarianten ten opzichte van kant-en-klaar parket of lamanit. Op de lange termijn kan een vloer van massief houten planken echter nog steeds de moeite waard zijn. Een goedkope houten vloer met een lage slijtlaag is na 10 jaar versleten en moet verwijderd worden. Zelfs parket van hogere kwaliteit is moeilijk te schuren en bij te werken - en kost soms nog steeds meer dan een massief houten vloer.

 

Bovendien moet de behandeling van het oppervlak worden overwogen. Onbehandelde vloerdelen hebben veel olie of lak nodig om een ​​goede afdichting te garanderen. Massief houten vloerdelen die al verzegeld zijn, hebben als voordeel dat de fabrieksverzegeling doorgaans duurzamer en van hogere kwaliteit is dan uw eigen verzegeling.

 

Massief houten vloerdelen zijn complexer om te leggen dan kant-en-klaar parket of laminaat. Ze kunnen worden geschroefd, gelijmd of zwevend worden gelegd. De installatie dient in ieder geval door een vakman te worden uitgevoerd.

Kant-en-klare parketvergelijking

Kant-en-klaar parket: het echte hout beslist

  • Voordelen: Echt hout slijtlaag
  • Tegens: slechts gedeeltelijk schuurbaar

Kant-en-klaar parket en laminaat lijken qua structuur sterk op elkaar: het bestaat meestal uit drie lagen, waarbij het onderste rugfineer en de middelste laag gemaakt zijn van goedkoop naaldhout. Alleen het oppervlak is gemaakt van hoogwaardig edelhout en verschilt hier van laminaat, waar kunststof het oppervlak vormt.

 

Het afschuren van deze 2 mm tot 4 mm slijtlaag op afgewerkt parket wordt alleen aanbevolen na overleg met de fabrikant. Sommige afgewerkte parketvloeren zijn niet geschikt voor dit type reparatie. Anderen kunnen minstens één keer worden geschuurd.

 

De prijzen van parket kunnen sterk variëren. De dikte van de slijtlaag en de houtsoort in de slijtlaag zijn bepalend. Hoe dikker en hoger de kwaliteit van het hout in de slijtlaag, hoe hoger de prijs. In sommige gevallen zijn hier prijzen per vierkante meter te behalen, zoals bij massief houten vloerdelen.

 

Het leggen van parket is echter veel eenvoudiger dan het leggen van massief houten vloerdelen. Klikparket kan bijvoorbeeld ook door hobby doe-het-zelvers gelegd worden.

laminaat vergelijking

Laminaat: kunststof in plaats van hout

  • Voordelen: Zeer goedkope, eenvoudige installatie
  • Tegens: korte levensduur, geen zichtbaar echt hout

Laminaat bestaat, net als het afgewerkte parket, meestal uit drie lagen, waarbij een dunne kunststoflaag de toplaag in het laminaat vormt. Dit is meestal gebaseerd op een houten oppervlak, maar kan elk ander patroon en elke kleur vertegenwoordigen, afhankelijk van de print.

 

Laminaatvloeren kunnen niet worden geschuurd. Hierdoor heeft deze vloer doorgaans een beduidend kortere levensduur dan echte houten vloeren.

 

Desondanks heeft laminaat twee onmiskenbare voordelen: de prijs is erg laag en het is heel gemakkelijk te leggen. Een laminaatvloer heb je al voor een goede 10 euro per vierkante meter. De reden voor de lage prijs ligt in de structuur van het laminaat: paneel op houtbasis, fotopapier en harsafdichting. Echt hout, dat massief houten vloerdelen en parket duur maakt, is nauwelijks verkrijgbaar - afgezien van de verlijmde HDF-laag die de kernplaat vormt.

 

Laminaat wordt meestal zwevend gelegd en is zeer eenvoudig te doen.

Inhoudsopgave

Kwaliteit

Vergelijking van parketsoorten
Vergelijking van houtsoorten
Koop online

Ontwerp

Materiaaleisen en afval
bereken de prijs
Vergelijking van parketformaten
legpatroon
ligrichting
Structuur hoogte parket
vloerverwarming

leggen

materiaal lijst
Bereid de ondergrond voor
Leggen en lijmen

Zorg

schuren
oliën en wassen
Schoonmaak

Oorsprong

Duurzaamheid
CO2-voetafdruk

Ons parket