Teak tafelblad 40mm

Betterwood "Advies » houten panelen " definitie

Massief houten panelen, spaanplaat en multiplex panelen

Houten panelen zijn verkrijgbaar in verschillende materialen. Er kan een principieel onderscheid worden gemaakt tussen massief houten panelen, spaanplaat en multiplex panelen. De varianten verschillen sterk in uiterlijk, eigenschappen en gebruiksmogelijkheden.

massief houten paneel

massief hout

Massief houten panelen bestaan ​​door en door uit hout. Houten latten worden in de regel parallel verlijmd om de gewenste plaatmaat te bereiken. Het voordeel van deze verlijmde massief houten panelen (ook wel verlijmd hout genoemd) ten opzichte van een paneel gemaakt van een stuk boom is dat ze beduidend minder kromtrekken. De massief houten panelen zijn extreem stabiel en kunnen gemakkelijk op maat worden gesneden, daarom zijn ze geschikt voor individuele zaagsneden op maat.

spaanplaat

spaanplaat

Spaanplaat bestaat uit houtsnippers, die onder hoge druk en hoge temperatuur met bindmiddelen tot planken worden geperst. De geperste laag wordt vervolgens bedekt met een decoratie, een gekleurde folie. Deze planken zijn nauwelijks als hout te herkennen. Spaanplaat is goedkoop, trekt niet krom en heeft door de coating een glad oppervlak. Nadelen zijn hun kunstmatige uiterlijk en het feit dat krassen en deuken niet weggeschuurd kunnen worden met deze platen.

multiplex

multiplex

Multiplex panelen worden ook wel fineerhout genoemd, omdat er meerdere lagen fineer op elkaar worden gelijmd. Multiplexpanelen zijn goedkoop met een kunststof coating en iets duurder dan echt houtfineer. Bij deze panelen is het belangrijk dat de boven- en onderkant altijd op dezelfde manier worden behandeld, anders kan er eenzijdige spanning ontstaan. Multiplexplaten zijn door hun dunne laagjes nauwelijks schuurbaar.

Inhoudsopgave

Ontwerp

Gebruik
Werkhoogte keuken
buitenshuis
hout patroon
Verzending

Kwaliteit

hout, steen of plastic
Massief hout, multiplex of spaanplaat
beste hout
vingergewricht

Zorg

Behandelmethoden
  olie
  Groeien
  schilderen
  glazuur
schoon
teak zorg

Oorsprong

oorsprong
Duurzaamheid

Onze gecertificeerde houten panelen