Betterwood "Advies » houten panelen » Vingerverbinding

Wat betekent "vingergewricht"?

Gevingerlast betekent dat twee massief houten delen in elkaar grijpen en worden verlijmd door wigvormige tanden. Hierdoor ontstaat een uiterst stabiele en nagenoeg vervormingsvrije verbinding tussen kortere stukken hout tot een theoretisch oneindig lang stuk hout.

Herstellung

Deze methode wordt bijvoorbeeld gebruikt bij gelamineerde houten panelen. Ze zijn verkrijgbaar met doorlopende lamellen en gevingerlaste lamellen. Bij doorlopende latten worden de afzonderlijke houten stokken in de lengte aan elkaar gelijmd en lopen ze door tot het einde van de plank. Bij gevingerlaste gelamineerde houtpanelen worden de afzonderlijke lamellen ook in de lengterichting gevingerlast. Wat zijn de verschillen?

Teak blad 18mm gevingerlast

stabiliteit en lengte

Technisch gezien zijn er geen serieuze voor- of nadelen tussen doorlopende en gevingerlaste gelamineerde houten panelen. Gevingerlaste panelen kunnen echter een stuk stabieler zijn. Bij sommige tropische houtsoorten is vingerlassen om een ​​andere reden voordelig: het gebruik van kortere stukken hout, die vervolgens worden gevingerlast, verkleint de kans op kromtrekken aanzienlijk.

Tropische houtsoorten zijn aanzienlijk dichter dan huishoudelijke houtsoorten - dit is de reden voor hun enorme duurzaamheid. Ze hebben echter ook de neiging om krom te trekken als er temperatuurschommelingen zijn. Daarom moeten de onderhouds- en verwerkingsinstructies in acht worden genomen om het risico te minimaliseren.

Doorlopende gelamineerde houten panelen zijn meestal niet langer dan twee meter en in de meeste gevallen wat korter - althans wat de teakpanelen betreft. Vingerlasverbindingen maken het mogelijk om langere panelen te produceren, die tot wel drie meter lang kunnen zijn.

Verschijning

Bij de productie van verlijmde houten panelen wordt erop gelet dat de gebruikte houten stokken dezelfde kleur hebben en bij elkaar passen. Dit is vooral belangrijk bij gevingerlaste gelamineerde houtpanelen om een ​​zo glad mogelijk oppervlak te krijgen, ondanks de kleurveranderingen die typisch zijn voor hout.

Oppervlak van gevingerlast houten paneel

milieu en prijzen

Gelijmde panelen met vingerlasverbinding zijn een duurzamer en grondstofbesparend product. Tijdens de productie kunnen ook kortere stukken hout worden gebruikt en zo wordt zoveel mogelijk van de boom verwerkt.

Bij doorlopende lamellen is dit niet mogelijk. Dit verklaart ook de prijsverschillen tussen continue en gevingerlaste houten panelen: het afval - het toen nutteloze "afval" - bij de productie van continu verlijmde houten panelen is vele malen groter. Daarom zijn dergelijke panelen meestal duurder dan vergelijkbare producten met vingerlasverbinding.

houten panelen

Inhoudsopgave

Ontwerp

Gebruik
Werkhoogte keuken
buitenshuis
hout patroon
Verzending

Kwaliteit

hout, steen of plastic
Massief hout, multiplex of spaanplaat
beste hout
vingergewricht

Zorg

Behandelmethoden
  olie
  Groeien
  schilderen
  glazuur
schoon
teak zorg

Oorsprong

oorsprong
Duurzaamheid

Onze gecertificeerde houten panelen