CONSULTATIE " Tuinmeubilair » Kunststof en rotan

Hoe goed zijn tuinmeubelen van kunststof en polyrotan?

Kunststof is het goedkoopste materiaal voor tuinmeubelen. De afgelopen jaren is het materiaal doorontwikkeld waardoor het nu lijkt op wat natuurlijke materialen. Hier leest u waar u op moet letten bij het kiezen van kunststof en polyrattan voor uw tuinmeubelen.

Kunststof meubelen voor de tuin

Door de jaren heen is de reputatie van kunststof tuinmeubelen verbeterd. Dit kwam vooral doordat de gebruikte kunststoffen in de loop van de tijd verder zijn ontwikkeld en duurzamer en resistenter zijn geworden. Sterker nog, een tuinmeubelset zul je waarschijnlijk niet goedkoper vinden. Tuinmeubelen van kunststof zijn onderhoudsvriendelijk, makkelijk op te bergen en tegenwoordig ook nog eens duurzaam. De gebruikte kunststoffen geven echter nog steeds aanleiding tot bezorgdheid bij de meeste mensen.

Teak 95 mm, hout en design Simon Alber

Vele namen, één grondstof

De materialen die het meest worden gebruikt in plastic ("plastic") tuinmeubelen zijn volledig plastic, polyrattan, polywood en textileen (R). Met name tuinmeubelen van massief kunststof (bijv. polypropyleen) maar ook modellen van polyrattan en polywood worden nog steeds van fossiele olie gemaakt.

Poly rotan meubels

Polyrattan is ontwikkeld om goedkoop echt rotan te imiteren, dat bestaat uit houtvezels van de rotanpalm en de traditioneel daarvan gemaakte meubels. Vooral als het om loungemeubels gaat, zijn poly ratten in de platte versie (platte ratten) momenteel in zwang. In feite wordt polyrotan echter gemaakt van minerale olie. Bij de productie van polywood wordt getracht de resulterende kunststof een houtachtige uitstraling te geven door natuurlijke stoffen zoals vezels uit hout of hennep aan de gebruikte minerale olie toe te voegen. Polywood tuinmeubelen bestaan ​​ook voor een groot deel uit aardolie.

Tuinmeubels poly rotan
tuinstoel kunststof

Goedkoop maar ook broos

Door het gebruik van kunststoffen zijn kunststof tuinmeubelen relatief goedkoop, licht, bestand tegen weer en insecten en behoorlijk duurzaam. Ze kunnen op warme zomerdagen echter flink opwarmen en zijn in vergelijking met andere stoffen erg warmtegevoelig. Afgezien van polyrotan, hebben de gebruikte kunststoffen vaak de neiging om broos te worden en te vervagen. Ook moet je voorzichtig zijn met voedsel en producten die olie of vet bevatten (bijvoorbeeld zonnebrandcrème), omdat vlekken die hierdoor ontstaan ​​vaak maar moeilijk van het plastic te verwijderen zijn.

Consistent? Helaas niet.

Zeker als het duurzaamheidsaspect belangrijk voor je is, moet je overwegen of kunststof tuinmeubelen de juiste keuze voor jou zijn. De gebruikte kunststoffen hebben niet alleen een relatief twijfelachtige klimaatbalans, na verloop van tijd kunnen er ook microplastics vrijkomen, die dan in de natuur terechtkomen. Door de gebruikte kunststoffen moet je kunststof tuinmeubelen meestal op een speciale manier afvoeren en zijn ze daarna moeilijk of niet meer te recyclen. Als u besluit kunststof tuinmeubelen te gebruiken, kunt u ervoor zorgen dat de meubelen zijn gemaakt van kunststof dat al is gerecycled.

Teakhouten tuinbank met armleuningen

Inhoudsopgave

Kwaliteit

beste materiaal
   kunststof en rotan
   Holz
   Metalen
beste hout
Langlebigkeit
Afmetingen

zorg en opslag

Schoonmaak
slijpen
olie
Opslagruimte

Oorsprong

Duurzaamheid
CO2-voetafdruk

Onze tuinmeubelen