FAQ - antwoorden op veelgestelde vragen

Ontwerp Kwaliteit levering Ruilen & Klachten

planning en advies

U bent van harte welkom om ons een schets van uw geplande terrasoppervlakte te sturen. Zorg ervoor dat alle lijnen gedimensioneerd zijn en u bent welkom om in een gewenste legrichting van de planken te tekenen. Of gebruik onze terrasplanner: kies een terrasvorm en vul de afmetingen in. Kies de houtsoort en schroefverbinding en wij sturen u een gratis en vrijblijvende offerte. U heeft ook de mogelijkheid om ons een schets te sturen met de terrasplanner.

terrasplanner

Met onze terrascalculator is de materiaalbehoefte grofweg in vierkante meters uit te rekenen. Zo heb je een idee hoeveel vloerdelen, schroeven of onderbouwhout je nodig hebt. Op basis van de gebiedsplanning met de terrasplanner of op basis van een schets kunnen wij u een nauwkeuriger aanbod doen.

terrasplanner terras rekenmachine

Ja. Aanbiedingen, legplannen en orderbevestigingen dienen door u begrepen en gecontroleerd te worden. Ondanks een zorgvuldige en ervaren planning en calculatie van onze kant, kunnen er door het grote aantal aanbiedingen fouten optreden. En natuurlijk kent u de lokale situatie het beste. Alleen met uw hulp - door te meten, controleren en mee te denken - kan ons aanbod voor uw project uiteindelijk kloppen. Zodra de bestelling loopt en je een orderbevestiging van ons hebt ontvangen, kunnen we helaas niet veel meer veranderen en moet het meerwerk mogelijk gefactureerd worden.

1. Ventilatie: Een houten terras moet goed geventileerd zijn zodat het altijd goed kan drogen en niet blijvend vochtig is. Bepalend voor de levensduur van het terras zijn dus: de opbouwhoogte van het terras, de openingen tussen de vloerdelen en de afstanden tot vaste constructies, evenals extra ventilatie bij bekledingen.

2. Boutafstand: van de vloerdelen: Alle vlonderplanken van tropisch hout dienen aan het begin en aan het einde en minimaal om de 50 cm op een onderconstructie te worden geschroefd. Anders kan het risico van kromtrekken van de planken niet worden beheerst.

3. Theorie en praktijk: Zelfs de beste planning kan niet alles voorzien: huismuren zijn zelden helemaal recht, vlonders hebben een zwel- en krimpgedrag tot +/- 3 mm en soms wordt ter plaatse geen rekening gehouden met een klein detail en wordt het pas tijdens de bouw duidelijk. Elke terrasconstructie kan onvoorziene uitdagingen met zich meebrengen en vraagt ​​om improvisatietalent ter plaatse. Ook tijdens de bouw adviseren wij u graag.

In ons advies over houten terrasbouw vindt u uitgebreide instructies voor het vakkundig leggen en bouwen van een terras.

Terrasplanken leggen

Buiten het seizoen kunnen vlonderplanken en onderconstructie op aanvraag tot op de centimeter (niet millimeter exact) worden gesneden. Per vlonderplank of onderbouwdeel worden servicekosten in rekening gebracht, waarover wij u op aanvraag graag informeren. Wij bieden u deze service graag aan, maar willen u er wel op wijzen dat knippen het beste ter plaatse kan. Want alleen ter plaatse kunt u precies aangeven hoe lang een vlonderplank mag zijn en hoeveel ruimte er daadwerkelijk beschikbaar is. In de meest zeldzame gevallen zijn huismuren bijvoorbeeld echt recht en moeten ze toch worden bijgesneden. U kunt alleen ter plaatse nauwkeurig markeren en snijden.

We kunnen onze houten panelen snijden. Opgemerkt moet worden dat de lamellen naast wapening gedeeltelijk met elkaar zijn verbonden met platte deuvels. De platte deuvelverbindingen kunnen zichtbaar zijn aan de laterale interfaces en worden door ons gevuld en gladgemaakt met een houten spatel.

Kwaliteit

Premium heeft zich gevestigd als een begrip in de Duitse houthandel voor de beste sortering. FAS (eerste en tweede) is de internationale standaard voor de beste sortering. De houtkwaliteit geeft aan hoe laag het aandeel kwaliteitsverlagende eigenschappen in het product is. Bij de beste sortering kunnen scheuren en holle knoesten slechts in zeer geringe mate voorkomen aan de A-zijde van de vlonderplanken, maar zijn niet uit te sluiten.

Bovendien is als natuurlijke grondstof elk houtproduct uniek. In tegenstelling tot industrieel vervaardigde producten zijn geen twee terrasplanken hetzelfde. Houtpatroon, noesten en kleur variëren zelfs bij dezelfde herkomst en houtsoort. Houd hier rekening mee bij het kiezen van het materiaal. Lees meer over de specifieke eigenschappen van de verschillende houtsoorten en hoe deze vakkundig worden gelegd.

Meer over de kwaliteit van vlonderhout leest u in ons vlonderadvies:

Kwaliteit van terrasplanken

De levensduur van een terras hangt in principe af van drie factoren. Ten eerste de houtkeuze, ten tweede de constructieve vormgeving en ten derde het gebruik en de verwering. Levensduur beschrijft een periode voordat structurele schade optreedt. Het is normaal dat het hout van uiterlijk verandert en dat er af en toe kleine scheurtjes ontstaan.

Een eerste oriëntatie bij het kiezen van de houtsoort is de duurzaamheidsklasse. De duurzaamheidsklasse (volgens DIN) geeft aan hoe lang de houtsoort meegaat bij gebruik buitenshuis. Er zijn hier grote verschillen. Zo vallen teak en cumaru in klasse 1, wat betekent dat je een levensduur van zo’n 25 jaar mag verwachten. Inheemse bossen gaan niet zo lang mee. Zo valt lariks in duurzaamheidsklasse 3, wat overeenkomt met een levensduur van 10-15 jaar.

De constructieve logsz levert naast de weerstandsklasse een beslissende bijdrage aan de levensduur van het terras. De aanleg van een terras moet door twee doelen worden geleid: het hout moet goed in elkaar worden geschroefd om kromtrekken van de planken te voorkomen en het terras moet goed geventileerd zijn met lucht zodat het hout altijd goed kan drogen. Dit houdt in dat de schroefafstand van de vloerdelen niet meer dan 50cm mag zijn en de uiteinden van de vloerdelen niet in de lucht mogen hangen zonder vastgeschroefd te zijn. Daarnaast dient er gelet te worden op een verstandige bouwhoogte en de benodigde voegafstand en voldoende afstand tot vaste constructies. Wees voorzichtig met bekledingen: bij terraszijden moet erop worden gelet dat er voldoende lucht is om onder het terras te circuleren.

De levensduur is ook afhankelijk van de regio klimaat en de intensiteit van de verwering. Als het terras in regenachtige, vochtige gebieden volledig aan het weer wordt blootgesteld, is het - begrijpelijk - veel meer belast dan in drogere streken of wanneer het overdekt is.

Ook de gebruiksintensiteit speelt een rol in de levensduur van het terras. Een hoge belasting op het terras, bijvoorbeeld voor commercieel gebruik, draagt ​​bij aan een aanzienlijk snellere slijtage van het hout dan bij gebruik in een particuliere tuin.

Alle genoemde factoren spelen een rol bij de levensduur van een terras. De genoemde levensduurjaren zijn dan ook een richtwaarde.

Lees meer over de duurzaamheid van een houten terras in ons vlonderadvies:

Duurzaamheid van houten terrasplanken

Een houten terras vraagt ​​onder bepaalde omstandigheden niet bijzonder veel onderhoud. Tenzij je bijvoorbeeld de kleur van het hout zo lang mogelijk wilt behouden. Dan moet je twee keer per jaar oliën. Of de ligging van het terras zorgt ervoor dat het na de wintermaanden bijzonder vuil is. Daarna dient deze schoongemaakt te worden met een terrasreiniger.

Zorgen voor schoon

Hout is een natuurproduct. Het voorkomen van zijn natuurlijke eigenschappen en kenmerken kan zelfs bij de meest zorgvuldige sortering niet altijd worden bepaald. De classificatie "Premium" met een A- en B-kant omvat ook de volgende houttypische eigenschappen en is geen fout. De eigenschappen hebben geen negatieve invloed op de kwaliteit van de goederen.

in elkaar grijpende graan: de groeikenmerken van tropisch hout zorgen voor een dynamische structuur en kunnen er soms voor zorgen dat de houtvezels gaan opstaan ​​- doordat de groeirichting verandert. Zeker bij de houtsoort Cumaru. Door de aangetaste plekken af ​​te schuren, worden de ruwe oppervlakken weer glad.

Kleuren: De houtkleur binnen een houtsoort kan sterk variëren. Het hangt vaak af van de voedingsstoffen in de bodem. Door stalen en onze klantengalerij toe te sturen, proberen we een zo goed mogelijke indruk te geven van de houtkleuren van de afzonderlijke houtsoorten. Een enkel monster kan echter niet volledig representatief zijn voor een houtsoort. Terrasplanken zien er niet allemaal hetzelfde uit.

Zwelling en krimpgedrag: Hout zet uit en krimpt. Afhankelijk van het weer en de daarbij behorende temperatuur en luchtvochtigheid. De opgegeven afmetingen komen overeen met de toestand na bewerking in de zagerij. Hieraan ging drie maanden drogen in gesloten droogkamers bij een constante temperatuur vooraf. De zogenaamde kamerdroging zorgt ervoor dat het zwel- en krimpgedrag beheersbaar blijft: ca. +/- 3 mm afhankelijk van de houtsoort. Een terras tot op de millimeter nauwkeurig plannen heeft daarom geen zin. Kromtrekken kan ook optreden tijdens transport of opslag op locatie. In de meeste gevallen is dit geen probleem. Hout is geen industrieel product.

doodbloeden: Afhankelijk van de houtsoort kunnen er stoffen uit het hout ontsnappen. Bij de houtsoorten die wij aanbieden komt dit fenomeen slechts in zeer zeldzame gevallen voor.

Geruch: Geuren worden heel anders waargenomen. Zo wordt de houtgeur van Cumaru door sommigen omschreven als extreem sterk, terwijl anderen juist juist blij zijn met de aangename “vanillegeur” van hetzelfde hout uit dezelfde partij. Het staat buiten kijf dat de meeste houtsoorten een geur afgeven. Hoe sterk deze is, hangt ook af van de lokale omstandigheden: hoe vaak het regent en hoe snel het terras opdroogt. Maar waar u op kunt vertrouwen: vroeg of laat zal de geur van het hout afnemen. Het hout geeft in eerste instantie een geur af maar is niet uit te sluiten.

Ruwe plekken, structuur: De structuur van individuele houtsoorten is goed te beschrijven. Cumaru is wat dynamischer en robuuster, Garapa heeft een homogene structuur en teak is soepel en verandert van kleur tussen licht en donker. De planken van de ene houtsoort kunnen er echter heel anders uitzien. Ook houtnerven kunnen na een tijdje gaan staan. Dit zijn geen schaaffouten, maar een houttypische eigenschap - bijvoorbeeld bij de houtsoort Cumaru. Deze ruwe plekken kunnen echter gemakkelijk worden weggeschuurd met schuurpapier of weglopen bij gebruik. Structurele kenmerken van de houtsoort komen niet altijd op elke plank even vaak voor. Een enkele plank is altijd slechts een deel van de hele boom.

knopen: Bomen hebben takken en dat zie je aan het hout. Bij de sortering "Premium" mogen er geen doorlopende knoopgaten zijn. "Premium" sluit de zichtbaarheid - al is het maar in beperkte mate - van knopen niet uit.

schimmel en schimmelgroei: Een van de unique selling points van tropisch hout is dat ze bijzonder resistent zijn tegen plagen, schimmels en schimmels. Dit betekent: tropisch hout rot en schimmelt veel minder snel dan huishoutsoorten. Daarom wordt het bij voorkeur buitenshuis gebruikt. Dit betekent echter niet dat schimmel- en schimmelaantasting bij tropische houtsoorten onmogelijk is. Afhankelijk van de regio en de omgeving kunnen algen, schimmels en vlekken om verschillende redenen ter plaatse ontstaan. In verreweg de meeste gevallen kunnen deze problemen verholpen worden met een terrasreiniger, impregneren of schuren.

Speldengaten, schotgaten: Er kunnen kleine gaatjes in de vloerplanken ontstaan. Zogenaamde pinholes zijn tot op zekere hoogte toelaatbaar volgens de DIN-norm 4074 over de toelaatbaarheid van wormgaten. Doorslaggevend hierbij is dat het geen actuele wormenplaag is. Deze gaten zijn afkomstig van de ambrosia-kever, een van de vershoutinsecten. Een acute bestaande aantasting in doorgewinterd hout is uitgesloten en tast de sterkte-eigenschappen en duurzaamheid van het hout niet aan.

Kromtrekkende en kromme vloerplanken: Hout is een natuurproduct en kan door opzwellen en krimpen kromtrekken. Hoe dichter een houtsoort is, hoe groter de kans op kromtrekken. Het risico op kromtrekken is bij de meeste tropische houtsoorten dan ook relatief hoog in de losgeschroefde staat. Dat betekent: zelfs als op Betterwood Als de planken net het magazijn verlaten, kan de ene of de andere plank gebogen aankomen. Los daarvan zijn boards langer dan drie meter nooit 100% recht. Bij het aanleggen van een terras is dit allemaal geen probleem: lichte krommingen kunnen worden opgevangen door de plank bij het schroeven samen te drukken (eventueel met spanbanden, waarmee de betreffende plank tegen de vorige wordt getrokken). De meeste krommingen zijn daarom acceptabel en niet uit te sluiten. Als de kromming meer dan 1 cm per lopende meter bedraagt, neem dan contact met ons op.

kraken: Bij een natuurproduct als hout kan door verwering – nat, koud en droog – spanning in het materiaal ontstaan ​​waardoor scheuren ontstaan. Scheuren aan de uiteinden van de planken en haarscheurtjes aan het oppervlak zijn typerend voor hout. Het risico op eindscheuren kan worden verminderd met wax aan de voorkant. Oppervlaktespanning kan worden verminderd door de vloerplanken te oliën. Zelfs gedurende een levensduur van maximaal 25 jaar van de vlonderplanken buitenshuis, is het onvermijdelijk dat er scheuren in de planken ontstaan.

bewerkbaarheid: Tropische houtsoorten hebben een hogere houtdichtheid dan inheemse houtsoorten. Hardhouten zaagbladen worden aanbevolen voor zuivere zaagsneden. Zichtbare schroeven in de vloerdelen dienen voorgeboord te worden. Ook schroefverbindingen in de onderconstructie dienen voorgeboord te worden.

Spalk: De stammen van alle bomen bevatten spint. De verhouding is afhankelijk van de soort, leeftijd en groeiomstandigheden. Bij de meeste soorten is het een 3 tot 5 cm brede mantel van lichtgekleurd hout die het kernhout omsluit. Het is bijzonder gevoelig voor schimmel- en insectenplagen als het vochtig is. Premium kwaliteit vlonderplanken kunnen ook spint bevatten. Het mag echter niet hoger zijn dan 5% aan de A-kant.

Om het risico op kromtrekken van vlonderhout te verminderen, wordt het onbewerkte hout gedroogd. Voordat de stammen in de zagerij verder worden verwerkt, worden ze, afhankelijk van de houtsoort, ongeveer drie maanden opgeslagen in drooghallen bij een constante, warme temperatuur. Het hout dat op deze manier technisch gedroogd is, is verwerkt en heeft een restvochtgehalte van ca. 14% (+/- 2%). Dit komt overeen met het vochtgehalte van hout buiten op onze breedtegraden. Hierdoor is de druk op het dek om zich aan te passen aan het Europese klimaat niet zo groot en is de kans op kromtrekken dus kleiner.

nee het dek van Betterwood zijn aan alle kanten glad geschaafd. Dit is perfect geschikt voor de meeste behoeften. Wel bieden wij aan om de bovenzijde van de vlonderplanken te schuren.

nee Al het vlonderhout is onbehandeld. Het hout mag pas geolied worden als het terras is aangelegd, de houten tegels of elementen zijn gelegd en de teakhouten panelen zijn geplaatst. Oliën is de laatste stap.

Houtverzorgingsproducten

Bij vlonders van hout van drie, vier, vijf of zes meter lang kan niet worden gegarandeerd dat het altijd 100% recht is. Er zijn verschillen tussen de houtsoorten: Teak heeft bijna geen neiging tot kromtrekken, de meeste andere houtsoorten zijn min of meer afhankelijk van de dichtheid van het hout. Bij het bouwen van terrassen is dit doorgaans geen probleem: lichte krommingen kunnen worden opgevangen door de plank bij het schroeven samen te drukken (eventueel met spanbanden, waarmee de betreffende plank tegen de vorige wordt getrokken). De meeste krommingen zijn daarom acceptabel en niet uit te sluiten. Is de gemiddelde kromming van de gehele plank meer dan 1,5 procent, neem dan gerust contact met ons op.

Hout leeft en werkt. Het geeft vocht af en neemt vocht op. Daarom zijn halffabrikaten van hout, zoals vlonderplanken, onderhevig aan bepaalde maattoleranties. De opgegeven breedte en dikte geven productieafmetingen aan. Als het houtvochtgehalte verandert door veranderende weersomstandigheden, zet het hout uit of krimpt het. Het kan vervormen, draaien of buigen.

Verder geldt: De opgegeven lengtes zijn minimumlengtes. De planken kunnen daardoor enkele centimeters langer zijn dan in de productomschrijving staat. De achtergrond is: Soms zijn er eindscheuren aan de uiteinden van de planken. Door de geringe overlengte is er altijd de mogelijkheid om de planken op lengte te zagen zonder verlies van maatvoering.

De teakhouten panelen hebben een maatnauwkeurigheid in dikte, breedte en lengte van +/- 2mm.

In principe kan elk hout splinteren. Het risico is echter heel verschillend verdeeld voor de individuele houtsoorten die buiten worden gebruikt. Teakhout heeft ongetwijfeld het minste risico op versplintering. Cumaru is iets vatbaarder voor versplintering door de in elkaar grijpende nerf en de extreem hoge houtdichtheid. In het geval van Cumaru behoren houtvezels die kunnen staan ​​echter tot de houttypische eigenschappen. Ofwel vallen ze er na verloop van tijd af doordat er op het terras wordt gelopen, ofwel kunnen ze gemakkelijk verwijderd worden door oppervlakkig te schuren.

Geel, rood, bruin - er zijn heel verschillende beschrijvingen van de houtkleur van Cumaru. Maar het is altijd een botanische boomsoort: Cumaru. De houtkleur van de Cumaru-boom komt van de voedingsstoffen die in de bodem aanwezig zijn. Terrasplanken die uit één regio komen, lijken daardoor meer op elkaar qua houtkleur. In andere regio's kan een andere kleuring ontstaan. Cumaru is echter vaak heel verschillend van kleur, zelfs uit dezelfde regio. Zelfs de vloerplanken van een boomstam kunnen verschillende tinten hebben. Betterwood haalt Cumaru uit een regio, maar we sorteren niet op kleur. Een goede indruk van het kleurenspectrum van onze Cumaru-terrasplanken krijgt u in onze klantengalerij:

klantengalerij

mijn levering

Voor alle houtleveringen geldt een levertijd van circa 5-7 werkdagen. Accessoires en zeer kort hout kunnen met pakketdiensten worden verzonden. De levertijd is hier 1-3 werkdagen. Bij productiegoederen wordt de levertijd dienovereenkomstig verlengd. Op zaterdag, zondag of feestdagen wordt er niet bezorgd. Indien een artikel uitzonderlijk niet op voorraad is of niet direct leverbaar is en de levertijd dienovereenkomstig wordt verlengd, wordt dit apart vermeld in onze orderbevestiging. Alle opgegeven leveringsdata zijn onder voorbehoud van stipte en correcte levering door onze logistieke partners.

De levertijd voor voorraadartikelen is circa twee tot drie weken. Bij productiegoederen wordt de levertijd dienovereenkomstig verlengd. Op zaterdag, zondag en feestdagen wordt er niet bezorgd. Indien een artikel uitzonderlijk niet op voorraad is of niet direct leverbaar is en de levertijd dienovereenkomstig wordt verlengd, wordt dit apart vermeld in onze orderbevestiging. Alle opgegeven leveringsdata zijn onder voorbehoud van stipte en correcte levering door onze logistieke partners.

Accessoires en kleine goederen worden verzonden met pakketbezorgdiensten. U ontvangt per e-mail een tracking van de zending van de bezorger. Hier kunt u de levertijden bekijken en de levering wijzigen.

Dekhout wordt door expediteurs op pallets geleverd. De expediteur neemt minimaal één dag voor levering contact met u op om de levering met u te plannen. Het kan zijn dat je hiervoor een dag moet reserveren. In sommige gevallen kan de levertijd worden beperkt tot enkele uren. Bij het plaatsen van een bestelling kunnen wij ook een dag als gewenste datum met u afspreken. Dan word je op de dag van bezorging ongeveer een uur voor bezorging door de chauffeur geïnformeerd over de bezorging.

Levering gebeurt meestal per vrachtwagen (7,5 ton bakwagen - lengte: 8 m / breedte 3,10 m / hoogte 3,45 m). Het lossen vindt plaats aan de openbare stoeprand die het dichtst bij het afleveradres ligt. Tenzij uitdrukkelijk anders is overeengekomen. Houd er rekening mee dat levering mogelijk niet mogelijk is vanwege de volgende factoren of alleen met de goede wil van de chauffeur:

- Het afleveradres ligt aan een straat of is alleen te bereiken via een straat die is aangewezen als verkeersluw gebied en/of

- Het afleveradres ligt aan een straat of is alleen te bereiken via een straat waar voertuigen met een maximaal toelaatbaar gewicht van 7,5 ton verboden zijn en/of

- Het afleveradres ligt aan een straat of is alleen te bereiken via een straat smaller dan 3,25 meter of op een te passeren plaats op het moment van aflevering i.v.m. obstakels zoals geparkeerde voertuigen of een bouwplaats is beperkt tot een doorgangsbreedte van minder dan 3,25 meter, en/of

- Het afleveradres ligt in een doodlopende straat zonder afslagmogelijkheid.

Indien een van de genoemde bijzonderheden van toepassing is op het gewenste afleveradres of indien u hier niet zeker van bent, neem dan voor het plaatsen van een bestelling telefonisch of per e-mail contact op met onze klantenservice om te verduidelijken of en op welke locatie levering dan kan plaatsvinden.

- Aanwezigheid: Houd er ook rekening mee dat het noodzakelijk is dat u persoonlijk aanwezig bent op het afleveradres wanneer de goederen worden afgeleverd door de expediteur. Enerzijds omdat u de levering van de goederen schriftelijk moet bevestigen. Anderzijds heeft het lossen van de goederen in sommige gevallen uw hulp nodig, doordat u de medewerker van het expeditiebedrijf met fysieke hulp ondersteunt bij het lossen van de goederen van de vrachtwagen tot aan de stoeprand.

- Je moet dus fysiek in staat zijn om een ​​gewicht tot 30 kilogram te tillen.

- Tot slot dient te worden opgemerkt dat er geen specifieke gewenste levertijd kan worden afgesproken.

Onze klantenservice of de rederij neemt tijdig voor levering telefonisch contact met u op om de bezorgdatum (tijdvenster) op werkdagen (uitgezonderd feestdagen) vast te stellen. Uw aanwezigheid op het afleveradres is verplicht gedurende het hele tijdvak.

Borden langer dan 2,5 meter kunnen helaas niet met een hefplateau worden gelost. Hier wordt het lossen gedaan door de ontvanger met hulp van de chauffeur. Voor de overeengekomen levering zou daarom een ​​loshulpmiddel ter plaatse moeten zijn. U, of de loshulp aan uw zijde, moet dus fysiek in staat zijn om een ​​gewicht tot 30 kilogram te tillen.

Houd er rekening mee dat het verpakkingsmateriaal bij de levering is inbegrepen en daarom door u als ontvanger moet worden geaccepteerd. De pallet en dekfolie kunnen dan gebruikt worden om het hout tijdelijk op te slaan.

Complete terrassen met vloerdelen en onderbouw worden voor veilig transport op pallets verpakt en afgeleverd door expediteurs. De goederen zijn te lang en te zwaar voor pakketbezorgers. Expediteurs zijn minder flexibel in bezorging dan pakketkoeriers. Vaak kan een periode in de ochtend of middag worden ingepland voor bezorging. Dit is niet altijd mogelijk en u dient een dag te reserveren voor bezorging.

Planken met een lengte van meer dan 2,5 meter kunnen helaas niet met een hefplateau op de pallets worden gelost. Hier wordt het lossen gedaan door de ontvanger met hulp van de chauffeur. Voor de overeengekomen levering zou daarom een ​​loshulpmiddel ter plaatse moeten zijn. U, of de loshulp aan uw zijde, moet dus fysiek in staat zijn om een ​​gewicht tot 30 kilogram te tillen.

Accessoires, snijplanken en kleine hoeveelheden worden met pakketdienst verzonden en zijn doorgaans binnen 1-3 werkdagen bij je.

Kleinere hoeveelheden houten tegels kunnen met pakketdiensten worden verzonden. Voor grotere bestellingen worden ze op een pallet verpakt en met expediteurs afgeleverd.

Voor de levering van teakpanelen, een grotere hoeveelheid houten tegels of terrashout is in de meeste gevallen een afspraak voor de levering tussen u en de expediteur noodzakelijk.

Het is daarom belangrijk dat u bij het plaatsen van uw bestelling een telefoonnummer opgeeft waarop u overdag goed bereikbaar bent en wiens antwoordapparaat u regelmatig checkt.

Hetzelfde geldt voor het e-mailadres: Vul a.u.b. altijd een e-mailadres in dat u regelmatig controleert. Controleer ook uw SPAM-map. Als de expediteur een tweede keer naar u moet rijden omdat u niet bereikbaar was, moeten wij helaas een tweede rit in rekening brengen.

Kleinere bestellingen, zoals accessoires of korte vloerdelen, kunnen met pakketbezorgdiensten worden verzonden. Hier wordt u per e-mail geïnformeerd over de levering. In dit geval hoeft u niet per se ter plaatse te zijn voor de levering.

Het leveren van een compleet terras met een expediteur brengt enige inspanning met zich mee. Het is daarom belangrijk dat u, of iemand anders die u aanwijst, aanwezig is bij de levering. Anders moet er een tweede levering worden gepland, die we dan extra moeten factureren.

Een levering met de pakketdienst duurt doorgaans 1-3 werkdagen. U ontvangt een e-mail met trackinginformatie. Als uw levering niet is aangekomen en u geen e-mail heeft ontvangen - controleer ook uw SPAM-map - neem dan contact met ons op.

Levering bij de expediteur duurt meestal 5-7 werkdagen vanaf het moment dat de bestelling is geplaatst (tot 10 werkdagen in het voorjaar en de zomer), op voorwaarde dat de goederen op voorraad zijn en er geen andere levertijden zijn opgegeven bij het plaatsen van de bestelling, of een latere leveringsdatum met u is overeengekomen.

Nadat de goederen zijn verpakt, worden ze aan de expediteur overhandigd. In het geval van een bezorging met de expediteur wordt er vooraf telefonisch contact met u opgenomen over een afspraak voor de bezorging. Het is daarom van groot belang dat u een telefoonnummer opgeeft waarop u overdag goed bereikbaar bent of waar u regelmatig uw antwoordapparaat kunt checken.

Als er geen contact met u is opgenomen binnen de leveringstermijn vanaf het moment dat de bestelling is geplaatst, neem dan contact met ons op.

Indien u de goederen niet direct na levering monteert, dient u bij de opslag op het volgende te letten:

- Berg de vlonderplanken horizontaal op. Dit is de meest compacte manier om het vlonderhout op te slaan om het risico op kromtrekken te minimaliseren.

- Zorg voor voldoende steunpunten voor de vlonderplanken zodat het gestapelde vlonderhout goed geventileerd wordt.

- Vermijd blootliggende uiteinden van terrasplanken. Wanneer de planken op elkaar worden gestapeld, hangen de uiteinden niet los en draaien ze niet zo gemakkelijk.

- Terrasplanken vastgebonden, droog en goed geventileerd opslaan. Dit verkleint het risico op wanbetaling.

- Bewaar buitenhout buiten of in onverwarmde, goed geventileerde ruimtes en schuilplaatsen zoals een carport, garage of veranda.

- Terrashout nooit afdekken met folies - hierdoor kan vocht ontstaan ​​waardoor bij losgeschroefde planken een aanzienlijk risico op kromtrekken bestaat.

Als de vloerplanken ondanks alle maatregelen toch een beetje kromgetrokken zijn, kunnen ze in de meeste gevallen nog worden gelegd.

Retourneren, ruilen en klachten

Een defect moet worden gedocumenteerd zodat we een zaak kunnen openen om tot een oplossing te komen. Zodat we kunnen begrijpen wat er aan de hand is, kan het defect het beste duidelijk worden gedocumenteerd met een foto. Neem telefonisch of per e-mail contact met ons op. Mogelijke gebreken kunnen zijn:

- mijn bestelling incompleet

- mijn bestelling is onjuist

- Ik wil de goederen niet: geen gebreken, per ongeluk bestelde goederen, als de goederen niet naar wens zijn, betaalt de klant de verzendkosten. We kunnen de verzending organiseren of helpen organiseren.

- Kenmerkende kenmerken van hout zijn geen gebreken.

Hout is een natuurproduct. Het optreden van zijn natuurlijke eigenschappen en kenmerken is daarom zelfs bij de meest zorgvuldige sortering niet uitgesloten. De classificatie "Premium" met een A- en B-kant omvat ook de volgende typische houteigenschappen en geeft geen fouten weer. De eigenschappen hebben geen negatieve invloed op de kwaliteit van de goederen.

in elkaar grijpende korrel: De groei-eigenschappen van tropisch hout zorgen voor een dynamische structuur en kunnen er soms voor zorgen dat de houtvezels gaan staan ​​- doordat de groeirichting verandert. Zeker bij de houtsoort Cumaru. Door de aangetaste plekken af ​​te schuren, worden de ruwe oppervlakken weer glad.

Kleuren: De houtkleur binnen een houtsoort kan sterk variëren. Het hangt vaak af van de voedingsstoffen in de bodem. Door stalen en onze klantengalerij toe te sturen, proberen we een zo goed mogelijke indruk te geven van de houtkleuren van de afzonderlijke houtsoorten. Een enkel monster kan echter niet volledig representatief zijn voor een houtsoort. Terrasplanken zien er niet allemaal hetzelfde uit.

Zwelling en krimpgedrag: Hout zet uit en krimpt. Afhankelijk van het weer en de daarbij behorende temperatuur en luchtvochtigheid. De opgegeven afmetingen komen overeen met de toestand na bewerking in de zagerij. Hieraan ging drie maanden drogen in gesloten droogkamers bij een constante temperatuur vooraf. De zogenaamde kamerdroging zorgt ervoor dat het zwel- en krimpgedrag beheersbaar blijft: ca. +/- 3 mm afhankelijk van de houtsoort. Een terras tot op de millimeter nauwkeurig plannen heeft daarom geen zin. Kromtrekken kan ook optreden tijdens transport of opslag op locatie. In de meeste gevallen is dit geen probleem. Hout is geen industrieel product.

Doodbloeden: Afhankelijk van de houtsoort kunnen er stoffen uit het hout ontsnappen. Bij de houtsoorten die wij aanbieden komt dit fenomeen slechts in zeer zeldzame gevallen voor.

Geur: Geuren worden heel anders waargenomen. Zo wordt de houtgeur van Cumaru door sommigen omschreven als extreem sterk, terwijl anderen juist juist blij zijn met de aangename “vanillegeur” van hetzelfde hout uit dezelfde partij. Het staat buiten kijf dat de meeste houtsoorten een geur afgeven. Hoe sterk deze is, hangt ook af van de lokale omstandigheden: hoe vaak het regent en hoe snel het terras opdroogt. Maar waar u op kunt vertrouwen: vroeg of laat zal de geur van het hout afnemen. Het hout geeft in eerste instantie een geur af maar is niet uit te sluiten.

Ruwe plekken, structuur: De structuur van individuele houtsoorten is goed te beschrijven. Cumaru is wat dynamischer en robuuster, Garapa heeft een homogene structuur en teak is soepel en verandert van kleur tussen licht en donker. De planken van de ene houtsoort kunnen er echter heel anders uitzien. Ook houtnerven kunnen na een tijdje gaan staan. Dit zijn geen schaaffouten, maar een houttypische eigenschap - bijvoorbeeld bij de houtsoort Cumaru. Deze ruwe plekken kunnen echter gemakkelijk worden weggeschuurd met schuurpapier of weglopen bij gebruik.

Structurele kenmerken van de houtsoort komen niet altijd op elke plank even vaak voor. Een enkele plank is altijd slechts een deel van de hele boom.

knopen: Bomen hebben takken en dat zie je aan het hout. Bij de sortering "Premium" mogen er geen doorlopende knoopgaten zijn. "Premium" sluit de zichtbaarheid - al is het maar in beperkte mate - van knopen niet uit.

Schimmel- en schimmelvorming: Een van de unique selling points van tropisch hout is dat ze bijzonder resistent zijn tegen plagen, schimmels en schimmels. Dit betekent: tropisch hout rot en schimmelt veel minder snel dan huishoutsoorten. Daarom wordt het bij voorkeur buitenshuis gebruikt. Dit betekent echter niet dat schimmel- en schimmelaantasting bij tropische houtsoorten onmogelijk is. Afhankelijk van de regio en de omgeving kunnen algen, schimmels en vlekken om verschillende redenen ter plaatse ontstaan. In verreweg de meeste gevallen kunnen deze problemen verholpen worden met een terrasreiniger, impregneren of schuren.

Speldengaten, schotgaten: Er kunnen kleine gaatjes in de vloerplanken ontstaan. Zogenaamde pinholes zijn tot op zekere hoogte toelaatbaar volgens de DIN-norm 4074 over de toelaatbaarheid van wormgaten. Doorslaggevend hierbij is dat het geen actuele wormenplaag is. Deze gaten zijn afkomstig van de ambrosia-kever, een van de vershoutinsecten. Een acute bestaande aantasting in doorgewinterd hout is uitgesloten en tast de sterkte-eigenschappen en duurzaamheid van het hout niet aan.

Kromtrekkende en kromme vloerdelen: Hout is een natuurproduct en kan door opzwellen en krimpen kromtrekken. Hoe dichter een houtsoort is, hoe groter de kans op kromtrekken. Het risico op kromtrekken is bij de meeste tropische houtsoorten dan ook relatief hoog in de losgeschroefde staat. Dat betekent: zelfs als op Betterwood Als de planken net het magazijn verlaten, kan de ene of de andere plank gebogen aankomen. Los daarvan zijn boards langer dan drie meter nooit 100% recht. Bij het aanleggen van een terras is dit allemaal geen probleem: lichte krommingen kunnen worden opgevangen door de plank bij het schroeven samen te drukken (eventueel met spanbanden, waarmee de betreffende plank tegen de vorige wordt getrokken). De meeste krommingen zijn toelaatbaar en kunnen niet worden uitgesloten. Indien de gemiddelde kromming van een vlonderplank over de gehele lengte meer dan 1,5% bedraagt, neem dan gerust contact met ons op.

kraken: Bij een natuurproduct als hout kan door verwering – nat, droog, koud en warmte – spanning in het materiaal ontstaan ​​waardoor scheuren ontstaan. Scheuren aan de uiteinden van de planken en haarscheurtjes aan het oppervlak zijn typerend voor hout. Het risico op eindscheuren kan worden verminderd met wax aan de voorkant. Oppervlaktespanning kan worden verminderd door de vloerplanken te oliën. Zelfs bij een levensduur van maximaal 25 jaar van de vlonderplanken buitenshuis is het onvermijdelijk dat er scheuren in de planken ontstaan.

bewerkbaarheid: Tropische houtsoorten hebben een hogere houtdichtheid dan inheemse houtsoorten. Hardhouten zaagbladen worden aanbevolen voor zuivere zaagsneden. Zichtbare schroeven in de vloerdelen dienen voorgeboord te worden. Ook schroefverbindingen in de onderconstructie dienen voorgeboord te worden.

Spalk: De stammen van alle bomen bevatten spint. De verhouding is afhankelijk van de soort, leeftijd en groeiomstandigheden. Bij de meeste soorten is het een 3 tot 5 cm brede mantel van lichtgekleurd hout die het kernhout omsluit. Het is bijzonder gevoelig voor schimmel- en insectenplagen als het vochtig is. Premium kwaliteit vlonderplanken kunnen ook spint bevatten. Het mag echter niet hoger zijn dan 5% aan de A-kant.

Bezuinigingen, bijvoorbeeld van vloerdelen en op maat gemaakte producten, zoals onze elementen en teakpanelen, kunnen helaas niet worden geruild. Het is daarom belangrijk dat je alle informatie in de offerte en orderbevestiging goed nakijkt.

Vloerplaten die te veel kromming hebben kunnen onder bepaalde voorwaarden worden omgeruild: Indien de gemiddelde kromming van de gehele vloerplaat meer dan 1,5 procent is, neem dan contact met ons op en wij zoeken naar een oplossing. Wel geldt het volgende: ook de premium sortering kan planken bevatten die niet XNUMX% recht zijn. Vanaf een bepaalde planklengte is het nauwelijks mogelijk om rechte planken te krijgen. Dit is hout en het is een van de typische eigenschappen van hout dat temperatuurschommelingen kromtrekken kunnen veroorzaken. Om deze reden kan maatnauwkeurigheid tot op de millimeter niet worden gegarandeerd: hout zwelt en krimpt afhankelijk van de vochtigheid.

U kunt de bestelling binnen 100 dagen na ontvangst van de goederen annuleren en retourneren.

Het retourneren van artikelen die met de GLS pakketservice zijn geleverd, is voor u gratis binnen de herroepingstermijn van 100 dagen en bij (garantie)gevallen. Accessoires, snijplanken, messen, kleinere hoeveelheden houten tegels en paneelsneden met een zijlengte van minder dan 150 cm worden doorgaans met GLS verzonden. Voor het retourneren van grotere artikelen die door een expediteur of koerier zijn afgeleverd, betaalt u de verzendkosten die bij het bestellen zijn berekend.

Uiteraard geldt voor alle artikelen de wettelijke garantietermijn van twee jaar vanaf ontvangst van de goederen.