Teak FSC klaptafel

CONSULTATIE " TUINMEUBILAIR » Beste hout

Wat is het beste hout voor tuinmeubelen?

Tuinmeubelen kunnen van verschillende houtsoorten gemaakt worden. Maar hout is niet altijd alleen maar hout. Zelfs bij duurzaam hardhout kunnen er aanzienlijke kwaliteitsverschillen zijn.

Rattan eucalyptus Robinie Teakhout

Het juiste hout voor tuinmeubelen

Als u bij het kiezen van uw nieuwe tuinmeubelen let op het juiste hout, kunt u er jarenlang zorgeloos van genieten. Om u te ondersteunen bij het kiezen van het juiste hout, leggen we in de volgende paragrafen uit welke houtsoorten de overhand hebben gehad bij de productie van tuinmeubelen en met welke bijzonderheden u bij de afzonderlijke houtsoorten rekening moet houden.

Zitgroep, tuinstoel, tuintafel, teak
Tuinmeubelen rotan

Rattan

Tuinmeubelen van rotan - traditie ontmoet vakmanschap

Tuinmeubelen van echt rotan kennen een lange traditie en worden nog steeds met de hand gemaakt van klassiek vlechtwerk. De vezels die worden gebruikt voor de gevlochten stof komen van de rotanpalm, waardoor het op hout lijkt.

Door de lage dichtheid van de vezels zijn ze extreem flexibel, wat de klassieke vorm van dit artistieke meubel in de eerste plaats mogelijk maakt. Er is echter ook een nadeel van dit meubel: de lage dichtheid van het materiaal betekent ook dat het buitenshuis een veel lagere duurzaamheid heeft. De gevlochten stof is ook erg gevoelig voor vocht en wateroverlast, wat ook de duurzaamheid buitenshuis sterk beïnvloedt. 

Duurzaam maar niet makkelijk in onderhoud?

Als je voor buitenmeubels van rotan kiest, bewaar deze dan bij slecht weer en vochtigheid in een droge binnenruimte. Door de structuur van het rotanweefsel heb je weinig kans om zonder veel moeite voor het meubel te zorgen. Het is daarom belangrijk dat je deze meubelen niet teveel aan het weer blootstelt als je de meubelen voor langere tijd buiten wilt gebruiken.

Ook al is rotan lang niet zo duurzaam als polyrotan, het heeft een veel betere klimaatbalans omdat het is gemaakt van de snelgroeiende stam van de rotanpalm. Als duurzaamheid voor u belangrijk is, let dan ook op de duurzame herkomst van het rotan.

rotan vezels

Hardhout - sterk en duurzaam

De meeste tuinmeubelen die gemaakt zijn van natuurlijke materialen zijn gemaakt van massief hout. Hardhout is veel duurzamer en robuuster dan naaldhout en is daarom veel beter geschikt voor buitenomstandigheden.

Doordat hout zich bijna perfect heeft aangepast aan zijn natuurlijke omgeving, is het van nature extreem goed bestand tegen insecten, schimmels en weersveranderingen. Vooral tropisch hardhout is in dit opzicht extreem duurzaam en heeft zich bewezen als materiaal voor tuinmeubelen voor buiten. 

eucalyptus

Niet alleen populair in de medicinale geneeskunde

Eucalyptus is een van de meest gecultiveerde plantagebomen ter wereld. Hoewel de boom oorspronkelijk bekend is uit Australië, wordt het hout nu op plantages over de hele wereld verbouwd. De meeste mensen kennen eucalyptus ook meer uit de medicinale geneeskunde dan uit het maken van meubels.

Toch heeft eucalyptus zich ook hier bewezen vanwege zijn natuurlijke eigenschappen. Het hout is een hardhout met een sterk gedraaide nerf en een hoog gehalte aan natuurlijke oliën en harsen. Dit maakt het hout enerzijds zeer stabiel en heeft anderzijds een hoge natuurlijke weerstand tegen ongedierte. 

eucalyptusboom

Eucalyptus tuinmeubelen hebben onderhoud nodig

De roodbruine kleur en de fijne nerf van het hout zijn vaak visueel aantrekkelijk, maar kunnen alleen met intensieve zorg worden onderhouden. Hier zie je al een beslissend nadeel van eucalyptus. Bij sommige houtsoorten heeft een beetje onderhoud alleen een optisch effect (bijvoorbeeld het "verzilveren" van teak). Andere houtsoorten, waaronder eucalyptus, verliezen aanzienlijk aan duurzaamheid als ze niet regelmatig worden verzorgd.

Eucalyptus kan broos worden bij langdurige blootstelling aan de zon en op zijn beurt aanzienlijk zwellen als het nat is, wat een negatief effect heeft op de levensduur buiten. In dit geval moet u de tuinmeubelen ook minstens twee keer per jaar met de juiste verzorging en olie beschermen tegen weersinvloeden. Aangezien de markt voor eucalyptushout erg groot is geworden en in sommige gevallen niet wordt gecontroleerd, moet u ervoor zorgen dat het hout van gecertificeerde oorsprong is (bijv. FSC®-gecertificeerd hout).

Robinie

De valse acacia

Ten onrechte wordt met name in Europa en Amerika ook robiniahout verhandeld onder de term acacia. Omdat de twee houtsoorten enigszins op elkaar lijken en de bomen ook moeilijk van elkaar te onderscheiden zijn, is de term valse acacia of valse acacia ingevoerd voor de zwarte sprinkhaan (Robinia pseudoacacia).

Vooral bij tuinmeubelen kan het voorkomen dat de houtnamen voor robinia of acacia misleidend zijn, aangezien robinia helaas ook commercieel wordt verkocht als subtropische acacia. Op zich is de robinia echter een goedkoop alternatief en, zeker voor een inheems hout dat vooral in de VS en Europa te vinden is, buiten relatief robuust.

Gewone zwarte sprinkhaan
stam robinia

Edelstaal voor de schroefverbinding

 Ook al is het lang niet zo resistent als teak, toch gaan tuinmeubelen van robinia ook een paar jaar mee. Bij tuinmeubelen van robinia moet je er echter voor zorgen dat voor de schroefverbinding ook echt RVS wordt gebruikt. Anders kunnen door het hoge zuurgehalte ongewenste verkleuringen optreden. Om het robiniahout van de meubelen in goede staat te houden, dient u het hout minimaal één keer per jaar te oliën.

Teakhout

Het koninklijke hout in de buitenruimte

Het hout dat buiten waarschijnlijk het meest duurzaam is, is teak. Niet voor niets wordt teak ook wel koningshout genoemd en heeft het door het gebruik op scheepsdekken en in de jachtbouw een zeker prestige karakter gekregen. Daarom zijn ook Teak tuinmeubelen nu erg populair. Met de juiste zorg en een goede constructie kunnen teakhouten meubelen buitenshuis meer dan 25 jaar meegaan.

Er is bijna geen ander hout dat zo goed bestand is tegen het weer, zijn vorm behoudt en nauwelijks barst. Door het hoge aandeel natuurlijke oliën heeft teak een hoge weerstand tegen insecten en ongedierte en voelt bovendien soepel aan. Het is een van de meest huidvriendelijke houtsoorten die je kunt vinden. In vergelijking met andere hardhoutsoorten is teak ook relatief licht in gewicht. 

teakbos
teakhouten boomstammen

De keuze van teak is cruciaal

Wat u moet opmerken: zoals bijna alle houtsoorten, zal teak na verloop van tijd vergrijzen en een zilveren patina ontwikkelen bij blootstelling aan weersinvloeden. Met de juiste zorg kunt u proberen dit proces te vertragen. De meeste eigenaren van teakhouten tuinmeubelen hebben echter geen last van de natuurlijke patina die zich in de loop van de tijd ontwikkelt. Let er bij het kopen van teakhouten tuinmeubelen op dat: echt teak (Tectona Grandis) werd gebruikt. Guyana teak wordt vaak misleidend verkocht onder de naam "teak". Guyana-teak is echter niet vergelijkbaar met echt teak, omdat het niet dezelfde uitstekende eigenschappen en hoge buitenduurzaamheid heeft.

Aangezien teak ook een van de tropische houtsoorten is, moet u vertrouwen op een geloofwaardige certificering Oorsprong (bijv. het FSC®-100% keurmerk) om er zeker van te zijn dat het hout uit duurzame en legale bronnen is verkregen.
Trouwens, we leggen uit hoe je tuinmeubelen van teak moet onderhouden en schoonmaken hier.

Teakhouten tuinbank met armleuningen

Inhoudsopgave

Kwaliteit

beste materiaal
   kunststof en rotan
   Holz
   Metalen
beste hout
Langlebigkeit
Afmetingen

zorg en opslag

Schoonmaak
slijpen
olie
Opslagruimte

Oorsprong

Duurzaamheid
CO2-voetafdruk

Onze tuinmeubelen