Onderhoud houten terras

CONSULTATIE » TERRASPLANKEN " Zorgen voor

Houten terras onderhouden en oliën

Met hout is het net zo als met mensen: grijs komt met de jaren. Terrasplanken buitenshuis verliezen door zon en regen hun natuurlijke houtkleur en krijgen een zilvergrijze patina. Bovendien verschijnen er in de loop der jaren oppervlaktescheuren. Dit proces kan worden vertraagd door te oliën, maar niet volledig worden gestopt.

Hoe veroudert mijn houten terras?

De kleur van het hout verandert bij blootstelling aan weersinvloeden. Jatoba en Garapa worden aanvankelijk aanzienlijk donkerder in zonlicht voordat ze grijs worden, terwijl teak snel zilver wordt. Daarom moet u uw houtsoortkeuze niet alleen op de kleur baseren, maar altijd het verouderingsproces in de gaten houden.

verouderende terrasplanken

fris, verdonkerd, vergrijsd

Ongeolied aan de bovenkant, geolied aan de onderkant

Scheuren in de vlonderplanken

Scheuren aan het oppervlak of aan de uiteinden komen ook voor op terrasplanken. Hoewel dit effect meer uitgesproken is in huishout, komt het ook regelmatig voor in tropische houtsoorten.

De juiste verzorgingsproducten

Technisch gezien is de vergrijzing van het terras en de vorming van scheuren niet echt een probleem: het vermindert de duurzaamheid van het hout niet. Er kunnen echter lelijke stippen en vlekken ontstaan, die met de juiste zorg eenvoudig kunnen worden verwijderd. Reiniging en impregnatie kunnen ook de natuurlijke levensduur van de vlonderplanken verlengen. Wat de juiste zorg voor uw houten terras is, hangt vooral af van het doel van de zorg. Hier vindt u een overzicht van de geschikte producten voor terrasonderhoud.

Video's over het bouwen van terrassen

Hoe olie je de vloerdelen? Ontdek het hier in de video 'Olie de vloerplanken', evenals al het andere in 13 video's over het bouwen van een houten terras - van de selectie van materialen tot het leggen van de vloerplanken en het onderhoud van het hout.

Terrasolie van BioMaderas

Effect: Kleur blijft langer behouden, barsten worden verminderd.

Toepassing: Een keer voor een eerste bescherming of twee keer per jaar voor een langer kleurbehoud. Dat BioMaderas Decking oil is speciaal ontwikkeld voor tropische houten vlonders. Eén liter is genoeg voor ongeveer 10 vierkante meter terras. De olie is er in drie varianten:

Kleurloos: Voor een effectieve bescherming tegen scheuren.

Hel: Voor bescherming tegen barsten en langer kleurbehoud.

Donker: Voor gebieden die al grijs zijn geworden en opnieuw moeten worden gekleurd

vlonder olie

impregnatie van BioMaderas

Effect: Voorkomt schimmel- en schimmelgroei.

Toepassing: Alleen op minder duurzaam hout of in slecht geventileerde ruimtes. De impregnering beschermt het hout tegen schimmelaantasting. Maar aangezien het giftig is en terrashout van BioMaderas heeft van nature een hoge weerstand tegen houtaantastende schimmels, we raden aan om het alleen te gebruiken in slecht geventileerde en vochtige ruimtes van het terras of op minder duurzaam hout zoals lariks of spar.

bevruchting

Voorrand wax van BioMaderas

Effect: Bescherming tegen eindscheuren.

Toepassing: De eindrandwas vermindert de vorming van eindscheuren aan de snijranden aanzienlijk en moet eenmalig op de eindnerf worden aangebracht nadat de planken zijn gesneden.

wax aan de voorkant

Terrasreiniger van BioMaderas

Effect: Verwijdert vuil, algen en oude olie.

Toepassing: Zoals gevraagd. De terrasreiniger van BioMaderas op basis van oxaalzuur en heeft bewezen een efficiënt middel te zijn om vuile en grijze terrassen te reinigen.

terrasreiniger
Houten terras bij het oliën

Hoe olie ik mijn houten terras?

Om de vorming van scheuren te verminderen, moet het terras na het leggen worden geolied. Wil je de kleur van het hout langer behouden, gebruik dan de lichtgekleurde terrasolie van BioMaderas herhaal de aanvraag.

Voorbereiden: Als het terras klaar is, kan het geolied worden. Het houten oppervlak moet schoon, stof- en vetvrij en droog zijn. Verwijder vuil met een geschikte reiniger. Voor en tijdens gebruik goed roeren.

Instrueren: de BioMaderas Breng een dunne, gelijkmatige laag vlonderolie aan op kaal, onbehandeld hout met een pluisvrije katoenen doek, kwast of roller.

touch-up: Overtollige olie (olie die niet in het hout is getrokken) binnen 20 minuten met een doek verwijderen of inwrijven.

laten rusten: Het vers geoliede oppervlak mag 8 uur niet nat worden. Daarna is het hout weerbestendig.

Teak vlonder 95mm, Zwitserland

Onze houtverzorging